COD GALBEN DE CANICULĂ și noapte tropicală! Se întorc și ploile. Care sunt zonele vizate
Publicat pe 23.06.2016 la 09:50 Actualizat pe 23.06.2016 la 10:49
Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un nou cod galben. De data aceasta, fenomenele vizate sunt canicula persistentă și disconfort termic accentuat.
Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi un nou cod galben. De data aceasta, fenomenele vizate sunt canicula persistentă și disconfort termic accentuat.
În cursul zilei de 23 iunie, în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei, în jumătatea sudică a Olteniei şi a Moldovei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea va fi caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea va fi tropicală, cu valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade.
Îndeosebi în zonele de câmpie şi podiş, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
În zonele montane, în nord-estul şi centrul ţării şi izolat în restul teritoriului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil grindină.
În intervalul menţionat (24-25 iunie), în Banat, Crişana, Maramureş, sudul Olteniei şi al Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menţine caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Iată cum poți fenta caincula zilele acestea:
1. Răcoriţi casa. Ţineţi geamurile deschise pe timpul nopţii şi închideţi-le de cum răsare soarele. Pe timpul zilei, trageţi jaluzelele sau draperiile. Astfel puteţi reduce cu până la 15 grade temperatura din camera.
2. Beţi lichide. Apa trebuie să fie tot timpul la îndemână. Pentru adulţi este recomandat să nu consume băuturi cu cofeină pentru ca aceasta contribuie la deshidratare.
3. Organizaţi-vă programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fiţi afară. Dacă sunteţi nevoiţi să ieşiţi, totuşi, în acest interval, prtaţi haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, beţi multă apă şi mergeţi tot timpul pe la umbră.
4. Faceţi-vă provizii de medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice pentru a nu fi nevoiţi să ieşiţi afară pe caniculă.
5. Sfatul specialiştilor este ca atât cei care suferă din cauza inimii cât şi cei sănătoşi să consume alimente bogate în magneziu şi potasiu, deoarece lipsa acestor două minerale poate duce la tulburări cardiace.
6. Faceţi duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu aveţi cum, stropiţi-vă din când în când cu apă rece, scrie sfatulparintilor.ro.
V.M