Cod roşu de avalansă în munţii Făgăraş

Riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş este de patru pe o scară de la unu la cinci şi a fost instituit ”cod roşu”, din cauza stratului mare de zăpadă proaspăt depusă care nu are aderenţă la straturile mai vechi, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Centrul Meteorologic Regional "Transilvania Sud" Sibiu, riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, atât la altitudini mici, cât şi la peste două mii de metri, este mare. "Zăpada căzută în ultimele 24 de ore este însemnată (circa 60 de centimetri nou depuşi în platforma staţiei meteorologice), dar pe văi depozitele formate sunt mai consistente. Zăpada este pulver, uşoară şi fără coeziune şi s-a adăugat celor circa 20 de centimetri de zăpadă uşoară deja existenţi. Sub acest strat, zăpada este mai compactă, sunt prezente cruste de gheaţă şi cristale fine, iar spre sol cristale feţe plane şi cristale tip cupă. În aceste condiţii, riscul declanşării de avalanşe de dimensiuni medii şi mari este mare", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în următoarele ore va ninge, urmând a se mai depune 10 - 20 de centimetri de zăpadă proaspătă. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, căpitan Alexandru Costea, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost instituit ”cod roşu” de avalanşă. "Recomandăm turiştilor să nu se aventureze pe pârtiile neomologate, acolo este periolul mai mare. De exemplu, la Bâlea, nu există pârtie omologată, astfel că reomandăm turiştilor să nu schieze în aceste zile până ce codul nu va fi ridicat. Există în acest moment două echipe de jandarmi care acţionează pe partea de prevenţie, în staţiunile Bâlea şi Păltiniş şi dicută cu turiştii", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu.

El a precizat că jandarmii monitorizează turiştii şi ţin o evidenţa a celor de pe pârtie, pentru a avea în permanenţă o situaţie clară a grupurilor care sunt pe munte. Vineri dimineaţă, stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsoară 150 de centimetri.

Sursă foto Romaniatv.net

Citeşte şi

VIDEO Un elicopter s-a prăbuşit peste clădirea unui bar! Mai bine de 15 maşini de pompieri au venit imediat la faţa locului

Accident teribil! Un şofer beat a omorât un pieton într-o parcare


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro