Comisarul şef Traian Berbeceanu, mesaj puternic din arest: "Marş afară!"
Publicat pe 20.11.2013 la 00:03 Actualizat pe 20.11.2013 la 00:09
Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a transmis o nouă scrisoare din arest. Gândurile poliţistului s-au îndreptat către familia sa, dar şi către colegii "trădători".
Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, a transmis o nouă scrisoare din arest. Gândurile poliţistului s-au îndreptat către familia sa, dar şi către colegii "trădători".
Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, pe 24 octombrie, în baza unei decizii a Curţii de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere. Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi prelungirea arestării preventive a comisarului.
În cursul zilei de luni, Berbeceanu a redactat, din spatele gratiilor, o nouă scrisoare, cu un mesaj puternic şi deopotrivă emoţionant.
Cine este "Corrado Cattani" de România
Comisarul-şef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, structură cu atribuţii în judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu. În anul 2007, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Traian Berbeceanu au primit, la o gală organizată de Poliţia Română, titlul de "Poliţistul anului" la categoria "Combaterea Criminalităţii Organizate".
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2013, Traian Berbeceanu are un apartament la Deva, în suprafaţă de 78 de metri pătraţi, cumpărat în 2001. El mai menţionează în declaraţie trei maşini - un autoturism Skoda Octavia, pe numele său, cumpărat în 2004, un autoturism Volkswagen Bora, deţinut de soţia sa şi achiziţionat în 2004, şi o remorcă auto, cumpărată în 2011, cât şi un credit de 35.000 de euro contractat în anul 2010 şi scadent în 2035. La rubrica "venituri", el precizează un venit anual de aproximativ 65.000 de lei din salariul de la IGPR şi un venit anual de aproximativ 28.000 de lei, obţinut de soţia sa din salariul de la ISJ Hunedoara.
Traian Bebeceanu este căsătorit, are un copil şi locuieşte în Deva, unde oamenii îl apreciază foarte mult şi de aceea i-au dat porecla Comisarul Cattani, pentru asemănarea cu protagonistul filmului cu acelaşi nume. Mai mult, în momentul în care acesta a fost reţinut, colegii săi au urmărit evenimentul cu lacrimi în ochi, l-au aplaudat şi au strigat "Ruşine!" celor care au luat decizia arestării comisarului.
Procurorii DIICOT au făcut pe 23 octombrie anul acesta 11 percheziţii în judeţele Alba şi Hunedoara, la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, iar o zi mai târziu comisarul Berbeceanu şi soţii Biriescu, oameni de afaceri, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile. Încă din acea zi colegii, dar şi numeroşi oameni care doar au urmărit activitatea comisarului l-au susţinut pe internet, dar şi concret, ieşind în stradă aproape în fiecare zi, în mai multe oraşe. Pe 4 noiembrie, Berbeceanu a fost transferat în Capitală, iar DIICOT a preluat dosarul.
În acest caz, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire şase persoane, membri ai grupării infracţionale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului a evidenţelor, documentelor şi bunurilor de patrimoniu. Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiţii, asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, au înfiinţat şi folosit mai multe firme fantomă pentru a derula operaţiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip "carusel", privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare). Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit şi a TVA-ului. De asemenea, învinuiţii şi-ar fi însuşit fără drept, "prin utilizarea unor manopere frauduloase", aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăţilor comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.
Procurorii au stabilit că şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiţii, dându-le informaţii despre activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale. Acesta i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
În ziua arestării sale preventive, a fost postată pe internet o scrisoare atribuită şefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată şi pe pagina de Facebook creată de apropiaţii şi susţinătorii lui Berbeceanu. În scrisoare, care are 29 de pagini şi este adresată "tuturor poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române", şeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa şi a echipei pe care o conduce se "desfăşoară o acţiune mârşavă de mari proporţii, organizată şi coordonată de către procurori ai DIICOT şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii". Şeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt "vânaţi", "denigraţi" şi că împotriva lor "se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declaraţii mincinoase". În acelaşi document dat publicităţii de Antena 3, şeful BCCO Alba Iulia vorbeşte despre un complot împotriva sa, în care sunt implicaţi procurori DIICOT şi un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare şi legături ale celor menţionaţi cu diferiţi infractori. Berbeceanu îi acuză pe procurorii DIICOT că "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "şi le-au atribuit fără ruşine, minţind mereu că au făcut sute de percheziţii, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri". Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind şi despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau poliţişti care ar avea legătură cu diferiţi infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.
C.M.P.
Citeşte şi: