Complicii hoţilor, judecaţi în libertate! Eliberări pe bandă rulantă în dosarul furtului tablourilor din Rotterdam

La nici trei săptămâni de la condamnarea celor doi bărbaţi consideraţi vinovaţi de furtul tablourilor din Rotterdam, complicii acestora au fost eliberaţi.

Judecătorii au revocat şi au înlocuit "măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar faţă de inculpatul Bitu Mihai Alexandru până la soluţionarea definitivă a cauzei". Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Olgăi Dogaru, mama unuia dintre cei condamnaţi pentru furtul tablourilor. Cei doi trebuie să respecte un program strict. Printre altele, nu au voie să depăşească limita teritorială a oraşului Măcin, să nu se aproprie de martori şi să nu participe la manifestari sportive, culturale sau adunări publice.

Paguba este de 18.000.000 de euro

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro. Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, unde, cu ajutorul lui Darie, au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.
Alexandru Mihai Bitu este acuzat că i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a încercat vânzarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dogaru şi Darie au fost condamnaţi la închisoare

Radu Dogaru şi Eugen Darie, bărbaţii consideraţi autorii furtului celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnaţi la închisoare la finalul lunii trecute. Radu Dogaru a primit şase ani de închisoare iar Eugen Darie cinci ani şi patru luni pentru furt. Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu au recunoscut, în faţa instanţei, toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri şi au cerut să fie judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Pentru recunoşterea integrală a faptelor infractorii pot beneficia, potrivit legii, de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Tablourile ar fi în Republica Moldova

În legătură cu locul în care se află tablourile, avocaţii hoţilor au afirmat că cinci dintre acestea ar fi, cel mai probabil, în Republica Moldova, în timp ce două s-ar fi "pierdut" în Belgia. Asta după ce mama unuia dintre hoţi a afirmat că a ars tablourile în încercarea disperată de a-şi salva fiul.

LISTA TABLOURILOR FURATE

  •         “Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso
  •         “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse
  •         “Waterloo Bridge” de Claude Monet
  •         “Charing Cross Bridge” de Claude Monet
  •         “Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin
  •         “Autoportrait” de Meyer de Haan
  •         “Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud

Citeşte şi  Au recunoscut tot! Asistentul lui Bote e băgat în furtul tablourile de la Rotterdam


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro