Contrabandă cu istorie! Sute de monede antice vândute ilegal la talcioc
Publicat pe 26.02.2014 la 23:59 Actualizat pe 27.02.2014 la 00:21
De ani de zile patrimoniul cultural al României este jefuit sistematic şi vândut bucată cu bucată în ţară sau în străinătate.
De ani de zile patrimoniul cultural al României este jefuit sistematic şi vândut bucată cu bucată în ţară sau în străinătate.
Chiar zilele trecute, poliţiştii braşoveni au ridicat peste 150 de monede antice şi medievale, care urmau să fie vândute ilegal la un târg filatelic din Braşov. "În urma verificării a 125 de participanţi la târgul filatelic şi numismatic, poliţiştii au depistat şapte persoane, cu vârste cuprinse între 35 şi 61 ani, din judeţele Bihor, Buzău, Caras Severin, Sălaj şi municipiul Bucureşti, care ofereau spre comercializare 154 de monede antice şi medievale. Din verificări a reieşit faptul că persoanele în cauză nu deţineau documente legale de provenienţă, monedele fiind susceptibile a fi provenite din braconaj arheologic", informa Poliţia Română. Cele 154 de monede au fost ridicate în vederea confiscării.
Căutătorul de comori
Un bărbat din Alba ce se considera "căutător de comori" a ajuns pe mâna justitiei după ce a vandalizat ani de zile situl arheologic de la Sarmizegetusa. Pagubele sunt enorme. Hoţiile lui Adrian Stoicoi, cunoscut şi sub numele de Adi Bocşeru, au trecut neobservate timp de 15 ani. Conform rechizitoriului, "în perioada 1998 - 2013, inculpatul a aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie a Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora a valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson şi denari romani), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzând un prejudiciu de 2.548.300 euro".
Lista bunurilor nerecuperate
- o brăţară dacică, în valoare de 450.000 euro, oferită spre vânzare la casa Christie’s, New York, aflată acum în urmărire internaţională
- 800 monede Lysimach, din aur, în valoare de 600.000 Euro
- 27 monede Lysimach, din aur ce ajung la 20.250 euro
- 1051 monede Koson din aur, totalizând 578.050 euro
- 2 brăţări spiralice din aur, a căror valoare se ridică la 900.000 de euro
Cu comoara în portbagaj
La 5 septembrie 2010, Radu Horia Camil a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone din departamentul Kent, având în autoturism 145 monede Koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur. Toate piesele erau urmărite internaţional prin Interpol: Românul se deplasa spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a le vinde. Aurul a fost reţinut de autorităţile britanice.
Citeşte şi EXCLUSIV Fostul iubit al Cruduţei, arestat la domiciliu