Creatorul jocului Sudoku a decedat! Japonezul Maki Kaji avea vârsta de 69 de ani
Publicat pe 17.08.2021 la 13:12 Actualizat pe 17.08.2021 la 13:12
Maki Kaji, cel care a popularizat jocul sudoku botezându-l în anii 1980 a încetat din viață. Creatorul japonez avea vârsta de 69 de ani. Acesta a renunţat la funcţia de şef al companiei sale în iulie din cauza problemelor de sănătate. Maki Kaji a făcut cunoscut peste tot în lume inovația sa, care o să fie la căutare și pentru alte generații viitoare.
- A murit creatorul jocul Sudoku
- Maki Kaji avea probleme de sănătate
În urmă cu scurt timp, creatorul unuia dintre cele mai celebre și inteligente jocuri a murit. Este vorba de nimeni altul decât Maki Kaji, japonezul care a inventat și popularizat acest joc peste tot în lume. Generații întregi s-au bucurat de inovația acestuia, care în continuare face senzație în rândul tuturor vârstelor.
Creatorul jocului Sudoku a murit
Cu probleme de sănătate în spate, care l-au făcut să renunţe la funcţia de şef al companiei sale, Maki Kaji a murit la vârsta de 69 de ani. Japonezul s-a făcut remarcat atât în propria țară, cât și la nivel internațional, fiind mereu în mintea noastră datorită inovației pe care a creat-o.
Toată povestea acestui joc a început în 1980, când acesta a inventat jocul preferat de mulți oameni pentru un moment de concentrare sau chiar de relaxare. Odată cu lansarea și denumirea acestuia, un ziar japonez, în necrologul său, l-a acreditat pe Kaji pentru introducerea cuvântului „Sudoku” în dicţionarul Oxford.
Pasionat de puzzle-uri, acesta a fondat Nikoli, primul magazin de puzzle-uri din Japonia, în 1983. Maki Kaji a declarat cu câțiva ani în urmă, faptul că descoperirea unui nou puzzle este „ca şi cum ai descoperi o comoară”, ceea ce arată cât de mult iubea ceea ce făcea.
Ce este jocul Sudoku
Sudoku este un joc care constă în completarea unei grile compuse din nouă căsuțe, cu cifre de la 1 la 9, respectând condiția că fiecare coloana, fiecare rând și pătrat mai mic (3X3) să nu conțînă cifrele de la 1 la 9 decât o singură dată, unele cifre fiind dispuse deja in grilă.
Popularitatea jocului este justificată de simplitatea regulilor, pe de o parte, și, pe de altă parte, de complexitatea soluțiilor. În general, grilele care au mai multe căsuțe completate inițial sunt mai ușor de rezolvat, dar reciprocă nu este întotdeauna valabilă.