Creştinii din toată ţara se bucură de o sărbătoare importantă! Astăzi este Sfântul Ştefan cel Mare
Publicat pe 02.07.2015 la 09:35 Actualizat pe 02.07.2015 la 10:04
Astăzi, creştinii din toată ţara sărbătoresc un mare sfânt. Este vorba despre Sfântul Ștefan cel Mare care are o mare însemnătate pentru români.
Astăzi, creştinii din toată ţara sărbătoresc un mare sfânt. Este vorba despre Sfântul Ștefan cel Mare care are o mare însemnătate pentru români.
Sfântul Ștefan cel Mare s-a născut din binecredinciosii creștini Bogdan Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Musatinilor, și din Doamna Oltea Maria, din neamul Basarabilor. Sfântul Ștefan cel Mare a fost domnitor al Moldovei între anii 1457-1504 și este cunoscut că apărător al creștinătății. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe 20 iunie 1992. Potrivit Tradiției mergea de tânăr la cuviosul David Daniil Sihastru. Așa se explică de ce nu a fost numai un apărător al țării, ci și un mărturisitor al credinței, conform site-ului crestinortodox.ro.
Plină de semnificație duhovnicească este rugă Sfântului Ștefan cel Mare înfățișată pe steagul biruințelor sale cu chipul Marelui Mucenic Gheorghe "purtătorul de biruința" ucigând balaurul cel cu multe capete.
Sfântul Voievod Ștefan a trecut la cele veșnice în anul 1504 și a fost înmormântat la Mănăstirea Putna.
Este sfânt cineva sau ceva care a fost sfințit, care a primit ceva de la Dumnezeu, care a primit într-un anume fel pecetea dumnezeirii. Sfințenia se dobândește prin împărtășirea de ceea ce este dumnezeiesc, de Dumnezeu Însuși. Numai Dumnezeu este sfânt prin Șine și singurul izvor al sfințeniei. Omul devine sfânt prin împărtășirea de sfințenia lui Dumnezeu. De aceea, simțământul suficienței de șine - pe care-l cultivă inclusiv conștiință cumințeniei morale și îndreptățirea de șine întemeiată pe știință - este cea mai mare piedică în calea omului spre Dumnezeu și, prin urmare, în calea omului spre sfințenie, și nu păcatele lui. Mântuitorul Hristos limpezește odată pentru totdeauna aceste lucruri, deschizând ușă Împărăției cerurilor vameșilor, tâlharilor, desfrânatelor etc. Sfintele Evanghelii ne arată foarte clar că nu cei drepți, ci cei păcătoși se apropiau de Hristos și tot aceștia sunt cei care-L primesc și-și oferă șansa împărtășirii de puterea Să dumnezeiască. Cei drepți, sau mai curând cei care se considerau drepți se închid asfixiant în limitele proprii și în propria logică și Îl resping pe Hristos cam cu aceleași argumente cu care resping contemporanii noștri sfințenia lui Ștefan cel Mare.
Tot astăzi, Biserica face mai multe pomeniri.
- Cea a aducerii veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne;
- Sfântul Iuvenalie;
- Sfântul Mucenic Coint.
Foto: crestinortodox.ro
M.T.
Citeşte şi:
Astăzi e sărbătoare! La mulţi ani tuturor celor care-şi sărbătoresc onomastica