Cum au dispărut 200 de milioane de euro din Delta Dunării. Dezastru pentru România
Publicat pe 09.05.2022 la 10:52 Actualizat pe 09.05.2022 la 10:52
200 de milioane de euro s-au făcut nevăzuți în Delta Dunării. În urmă cu două decenii, România a început un program masiv de repopulare a Dunării și brațelor Deltei cu sturioni. Programul a început ca urmare a dispariției lor în perioada comunistă. Iată cum s-au dus banii pe apa sâmbetei.
- Cum au dispărut 200 de milioane de euro din Delta Dunării
- Ce au făcut autoritățile
Ca urmare a dispariției sturionilor din Delta Dunării din perioada comunismului, România a început un program de repopulare a Deltei. În urmă cu 20 de ani, atunci când s-a început proiectul, s-au investit 18 milioane de euro din bani europeni. Conform specialiștilor, dacă 50% dintre sturioni ar fi ajuns la maturitate, lucru care durează cel puțin 10 ani, peștele ar fi valorat peste 200 de milioane de euro.
Cum s-au pierdut 200 de milioane de euro în Deltă
După investiția a 18 milioane de euro în sturioni pentru repopularea Deltei, Ministrul Mediului și organizațiile de profil au constatat cu stupoare că rezerva de sturioni din Delta Dunării este la fel de mică ca acum 17 ani, când pescuitul a fost interzis. Motiv pentru care prohibiția a fost extinsă pe termen nelimitat.
Ei bine, reducerea populației de sturioni din Delta Dunării, care a atras în urma ei prohibiția, a declanșat nemulțumirea celor care trăiesc din pescuit. Pescarii acuză că Ministerul Mediului i-a condamnat la sărăcie. Asta pentru că numărul mic de sturioni din Deltă a dus la interzicerea pescuitului și comercializarea sturionilor sălbatici în ultimii 17 ani.