Cum erau sfătuite româncele să se comporte cu soţii lor în „Codul bunei neveste”, din 1934: „Îţi vede rochia, dar nu şi sufletul! Să nu mergi în târlici!"
Publicat pe 25.10.2015 la 10:05 Actualizat pe 25.10.2015 la 10:34
Un almanah românesc numit „Lumea Ilustrată” le oferea oamenilor informaţii interesante, iar într-o ediţie din anul 1934 a fost publicat „Codul bunei neveste”. Acesta cuprindea sfaturi de la femeile măritate care au învăţat cum să aibă o căsnicie fericită, potrivit adevarul.ro.
Un almanah românesc numit „Lumea Ilustrată” le oferea oamenilor informaţii interesante, iar într-o ediţie din anul 1934 a fost publicat „Codul bunei neveste”. Acesta cuprindea sfaturi de la femeile măritate care au învăţat cum să aibă o căsnicie fericită, potrivit adevarul.ro.
Acestea sunt câteva reguli de care soţia trebuia să ţină cont în 1934 ca să fie sigură că partenerul de viaţă îi va fi fidel:
1. „Îţi vede rochia, dar nu şi sufletul“, anunţa câteva sfaturi referitoare la modul în care o bună nevastă trebuia să se îngrijească de felul în care se prezenta în faţa soţului: „Îmbracă-te, pe cât posibil, în fiecare zi altfel. Chiar dacă garderoba ta nu e bogată, pune-ţi măcar mai des alt guler, altă panglică, alt cordon sau altă fundă“. „Dacă-ţi dai cu vre-o cremă pe obraz şi nas, să nu te vadă decât oglinda“, „Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor cari nu sunt bine întinşi pe picior“."Să nu mergi niciodată în târlici!".
2. La capitolul „Vorba multă, sărăcia omului“, nevestele erau sfătuite să-şi ţină în frâu pofta de a vorbi mult şi fără sens: „Nu-i vorbi niciodată de pasta de dinţi şi de ras… sau, în orice caz, abia după prima ceaşcă de cafea“ „Nu-ţi turbura niciodată soţul când se rade. Pentru bărbaţi rasul, îmbrăcatul şi celelalte analoage, constitue un act sacru, în decursul căruia nu-i place să-i pălăvrăgeşti. Chiar şi bărbaţii cei mai joviali sunt dimineaţa refractari vorbei.“ „Când îi se serveşte cafeaua, vezi să nu-i lipsească nimic, mai ales scrumiera s’o aibă cât mai la îndemână.“ „Nu-l turbura când îşi citeşte gazeta.“ „Deprinde-te să-l asculţi, când îţi povesteşte ceva, chiar dacă nu te interesează.“ „Nu-l sâcăi prea mult cu întrebări, fiindcă ori îţi va vorbi el singur, ori nu vrea să vorbească.“
3. Pentru că repetiţia este mama învăţăturii, editorii almanahului aiu găsit de cuviinţă să scrie cu majuscule, de trei ori la rând, îndemnul „ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI!“, îndrumare urmată de alte câteva perle de înţelepciune adunate de la soţii cu experienţă: „Nu găti numai pentru „el“… ci pentru „voi“.“ „Nu-l desgusta de mâncările lui favorite.“ „Nu-i îngădui să se desguste de mâncările tale favorite“
4. Dă-i, cel puţin, odată pe săptămână impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur şi nu-l întreba unde se duce. După aceea, el îţi va povesti singur. „În diferitele conflicte, nu-ţi umili niciodată bărbatul, amintindu-i „Ce-ai dat“ sau „sacrificat“ pentru dânsul.“ „Nu-i face niciodată scandal când îţi spovedeşte o greşeală. Nu obţii cu aceasta decât ca să nu-ţi mai povestească cea următoare.“ Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz’o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie". „Fii cât mai rar bolnavă!“
5. Sfaturile privitoare le viaţa sentimentală erau precedate de avertismentul „Prudenţă în… consumul de desmierdări“, iar îndrumările din acest capitol probabil că le oferi o temă de gândire şi femeilor măritate din ziua de azi: „Nu-l întreba dacă te iubeşte".
A.B.
Foto: Hepta
Citeşte şi: