Cum poate ajuta o clătită perfectă la prevenirea orbirii? Răspunsul te va lăsa mască
Publicat pe 09.02.2016 la 19:40 Actualizat pe 09.02.2016 la 19:58
Cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra studiază fizica clătitelor pentru a ajuta la îmbunătaţirea tratamentelor pentru glaucom, potrivit mediafax.ro.
Cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra studiază fizica clătitelor pentru a ajuta la îmbunătaţirea tratamentelor pentru glaucom, potrivit mediafax.ro.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că pentru a îmbunătăţi o intervenţie chirurgicală pentru glaucom trebuie privit procesul de coacere a clătitelor, mai exact procesele fizice la care sunt supuse clătitele atunci când sunt gătite.
"Clătitele variază în funcţie de forme şi mărimi, iar fiecare are favoritele sale: unii preferă o clătită mică, groasă, cu o suprafaţă netedă în timp ce alţii se bucură de o clătită mare şi subţire, cu «cratere» şi muchii crocante. Am descoperit că variaţiile în textură şi modelele rezultă din diferenţele în modul în care apa din aluat se scurge în timpul coacerii şi că acest lucru este în mare măsură dependent de grosimea şi răspândirea aluatului", a declarat un cercetător.
Echipa a folosit 14 reţete diferite de pregătire a clătitelor, analizând raportul dintre aspectul clătitei şi diametrul său în raport cu volumul aluatului şi raportul dintre făina lichidă şi aluat.
Pentru toate clătitele, echipa a folosit aceeaşi tigaie şi aceeaşi căldură, fără, însă, a folosi ulei sau grăsime pentru a unge tava. Cantitatea de ou şi făină a rămas constantă, dar cantitatea de lapte a variat.
Echipa a constatat că aluatul mai gros a avut tendinţa să capteze vaporii de apă, cauzând cratere neregulate pe partea de jos a clătitei. Acest lucru face ca pe partea superioară a clătitei să apară insuliţe.
"Noi lucrăm pentru a îmbunătăţi metodele chirurgicale de tratament a glaucomului, care este o acumulare de presiune în ochi, cauzată de lichid. Pentru a trata acest lucru, chirurgii au aflat o metodă de a elimina fluidul prin tăierea cu atenţie a foilor flexibile ale sclerei", a explicat coautorul studiului.
Glaucomul este principala cauză a orbirii ireversibile. Boala afectează 3,54% din populaţia mondială cu vârsta cuprinsă între 40 şi 80 de ani. Boala este incurabilă, iar tratamentele existente sunt orientate pe managementul şi prevenirea ulterioarelor deteriorări suplimentare.
Cauza principală a acestor daune este cauzată de presiunea lichidului ocular.
A.B.
Foto: thoughtcatalog.com