Cum racolează ISIS noi adepţi, pe Internet! SRI aruncă bomba!
Publicat pe 18.09.2017 la 16:45 Actualizat pe 18.09.2017 la 16:50
Ofiţerii SRI au dezvăluit, într-o publicaţie de specialitate, că teroriştii ISIS recurg la tertipuri incredibile pentru a recruta noi adepţi.
Ofiţerii SRI au dezvăluit, într-o publicaţie de specialitate, că teroriştii ISIS recurg la tertipuri incredibile pentru a recruta noi adepţi.
Într-un articol cu titlul "Radicalizare prin reţea. Capcanele socializării virtuale", ofiţerii Serviciului Român de Informaţii explică faptul că jihadiştii acordă o atenţie sporită este tinerilor care petrec mult timp în mediul online şi care, din nevoia de apartenenţă la un grup sau o comunitate, sunt foarte vulnerabili în faţa radicalizării. "Mesajele diseminate de cei ce vizează recrutarea de noi adepţi sunt din cele mai variate, fiind speculate nevoile şi dorinţele interlocutorului. Organizaţia teroristă DAESH (ISIS – n.r.), spre exemplu, abordează problema din mai multe unghiuri, exploatând aspecte ce ţin de oportunităţi profesionale, viaţa de familie sau apartenenţa la comunitate. Această tactică nu vizează doar persoanele aflate în proces de recrutare, ci orice cont virtual cu care se intră cumva în contact, fie printr-un link redirecţionat sau notificări de tip „push”. La sfârşitul anului 2015 autorităţile americane depistaseră peste 300 de conturi autohtone care promovau ideologia jihadistă. Se pare că simpatizanţii DAESH sunt activi în special pe platforma Twitter, unde înregistrează permanent noi conturi pentru a îngreuna depistarea. În afară de Facebook, s-a constatat că simpatizanţii utilizează, cu precădere, şi Telegram şi WhatsApp. Avantajul platformelor de socializare este că nu implică contact direct cu potenţialii recruţi, care pot fi depistaţi, abordaţi şi antrenaţi doar în mediul virtual. Pot fi vizaţi tineri şi copii de orice vârstă, de oriunde de pe glob, care pot fi convinşi să lupte în zonele de conflict sau să întreprindă atacuri în ţara de origine. În funcţie de psihologia recrutului, liderii optează pentru abordarea de tip lup singuratic sau îi încurajează să se angreneze în luptă. Urmând tendinţa impusă de alte organizaţii teroriste, şi DAESH promovează atacurile individuale întreprinse de cetăţeni occidentali, care să vizeze cu precădere militari, membri ai comunităţii de Intelligence sau angajaţi ai autorităţii de stat", explică ofiţerii SRI.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici!