Cum să consumi şi să plătești mai puțin cu repartitoare
Publicat pe 10.11.2014 la 17:05 Actualizat pe 10.11.2014 la 17:19
De câţiva ani, caloriferele din locuinţe au fost "dotate" cu repartitoare. SPYNEWS vă spune câteva trucuri pentru a plăti mai puţin la factura de căldură.
De câţiva ani, caloriferele din locuinţe au fost "dotate" cu repartitoare. SPYNEWS vă spune câteva trucuri pentru a plăti mai puţin la factura de căldură.
Dacă uitați robinetul termostatat la maxim, repartitorul continuă să înregistreze consum și după ce în cameră s-a făcut suficient de cald. Menirea robinetului termostatat este să întrerupă treptat căldura atunci când în cameră s-a făcut suficient de cald și să-i dea drumul treptat atunci când temperatura din cameră scade cu 1-2 grade.
Trei pași pentru a regla robinetul termostatat
- dați robinetul la maxim,
- așteptați ca în cameră să se facă suficient de cald (exemplu 24 grade),
- închideți foarte ușor robinetul până când nu se mai aude apa circulând prin calorifer.
De obicei punctul corespunzător lui 24 grade Celsius este undeva în jurul gradației "3" a robinetului termostatat. Acest punct variază însă de la model la model și chiar de la calorifer la calorifer. Este recomandabil să aplicați procedeul la fiecare calorifer în parte și să notați la fiecare punctul optim.
Reglat corect, termomentrul termostatat ține o temperatură relativ constantă în cameră (plus/minus 1-2grade), cu condiția ca agentul termic să fie suficient de fierbinte. În cazul în care căldura nu pornește suficient de repede cu reglajul de mai sus, puteți da robinetul 1 microgradație (1-2milimetri) mai tare. Rotind robinetul o microgradație, temperatura de pornire a termostatului se modifică cu 1-2 grade Celsius.
Alte sfaturi pentru economisire
- opriți caloriferul cu 10 minute înainte de a aerisi în cameră și reglați-l din nou la temperatura optimă (notată) când ați închis geamul,
- nu se încălzește mai repede în cameră dacă dați robinetul la maxim, însă riscați să-l uitați așa. Pentru a încălzi un pic mai repede ultimele 2 grade este suficent să dați robinetul cu 1-2 microgradații mai tare decât reglajul obișnuit. Termostatul deschide la maxim dacă în cameră sunt cu 1-2 grade sub temperatura reglată,
- Nu uitatți să puneți din nou termostatul la temperatura "optimă" după încălzirea accelerată,
- Atunci când casa este nefolosită mai multe ore (mergeți la serviciu) dar doriți să găsiți totuși ceva căldură, puteți seta o temperatură mai mică. Dacă gradația 3 corespunde la 24 grade, atunci gradația 2 corespunde la aproximativ 18 grade.
Citeşte şi:
- TRUCURILE care îţi vor face viaţa mai uşoară! Cum să faci CURĂŢENIE în CASĂ în timp record
- 10 sfaturi super tare pentru maini si unghii sanatoase si frumoase