Cum să cumperi o casă - pașii de la vis la mutare
Publicat pe 07.03.2018 la 10:01 Actualizat pe 07.03.2018 la 10:03
Cel mai probabil, orice persoană se gândește la propria sa locuință și puțini sunt cei care își doresc să trăiască într-un apartament închiriat toată viața. Dacă și tu vrei să te muți la casa ta cât mai curând, ai ajuns unde trebuia, pentru că aici vei primi câteva sfaturi importante despre pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a ajunge din chiriaș proprietar în cel mai scurt timp posibil. Piața vânzărilor de apartamente este una în continuă dezvoltare, așa că ține cont de sugestiile de mai jos și pregătește-te să te muți în casă nouă, pe care poți trece, mândru, numele tău! Iată ce ai de făcut.
Ia-ți un credit
O investiție într-o locuință nu este una pe care o faci zilnic și nici una de o valoare mică. E greu să aduni o sumă atât de mare din economii, de aceea varianta cea mai la îndemână ar fi să apelezi la un credit bancar. În funcție de veniturile tale și de experiența pe care o ai ca salariat, dar și de vârstă, poți alege un credit de Prima Casă sau unul ipotecar. Fii, însă, atent la contractul pe care îl semnezi cu banca, la comisioanele practicate și la condițiile de returnare a sumei totale, ca să nu fii surprins de ratele pe care le vei plăti lună de lună. Și nu-ți face griji, practica de a apela la ajutorul unei bănci este una foarte des întâlnită mai ales în rândul tinerilor, pentru că doar aceste instituții îți pot oferi un credit atât de mare, pe o perioadă atât de lungă.
Pune bani deoparte pentru avans
Fără un avans, va fi greu, dacă nu chiar imposibil, să obții un credit bancar, așa că începe să pui bani deoparte cu cel puțin un an înainte să te hotărăști să devii proprietarul unei locuințe. Sumele diferă de la o bancă la alta, așa că interesează-te din timp despre cât va trebui să achiți pentru a primi banii. Chiar dacă efortul financiar ar putea părea destul de mare la început, gândește-te că va fi ca și cum ai plăti în continuare o chirie, doar că în cazul acesta, peste câțiva ani locuința va fi complet achitată. În plus, fiind trecută pe numele tău, vei putea face orice îmbunătățire sau modificare a interiorului fără a mai cere acordul proprietarului pentru fiecare gaură în perete pe care te pregătești să o dai. Așadar, confortul este infinit mai mare în cazul în care vei cumpăra casa cu un credit.
Alege un agent imobiliar bun
Deși piața imobiliară din România este destul de transparentă, astfel încât să îți poți găsi singur ofertele potrivite cu necesitățile tale, îți recomandăm să apelezi la ajutorul unui agent imobiliar priceput. Acesta îți va ușura munca și te va îndrepta către proprietari serioși, cu apartamente sau case pe gustul tău. Totodată, acesta se va ocupa și de acte, atunci când te vei hotărî să cumperi o locuință, dar va lua parte alături de tine la negocieri, aducând în joc experiența sa.
Începe vânătoarea de locuințe din timp
Cumpărarea unei case nu este o activitate pe care să o faci de pe o zi pe alta pentru că e bine să prospectezi piața suficient cât să găsești o ofertă potrivită pentru tine și adaptată bugetului tău, deci e momentul să te apuci de pe acum să răsfoiești site-urile de anunțuri imobiliare și să cauți mai multe variante care te-ar avantaja. Cea mai bună perioadă a unui an pentru achiziționarea unei locuințe este cea a verii dacă nu vrei să ai o concurență prea mare. În perioada concediilor, potențialii cumpărători nu stau cu gândul la o cheltuială atât de mare cum este cumpărarea unei case, așa că vei putea atrage negocierile de partea ta. Dacă ești suficient de bine pregătit, ai putea scoate un preț cu mult mai jos decât cel al pieței, dar asta depinde numai de modul tău de relaționare cu vânzătorul.
sursa foto: shutterstock.com