Cum se explică valurile de caniculă care lovesc Europa în 2022
Publicat pe 20.07.2022 la 17:37 Actualizat pe 20.07.2022 la 17:37
În acest an, valurile de caniculă au lovit puternic Europa. De exemplu, în Marea Britanie temperaturile de peste 40 de grade Celsius au depășit maximele istorice, iar incendiile de vegetație au ars săptămâni întregi Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Croația, potrivit Euronews. Iată cum se explică valurile de caniculă care lovesc Europa!
- Cum se explică valurile de caniculă care lovesc Europa în 2022
- Ce spun experții
În anul 2022, valurile de caniculă au lovit puternic Europa. Potrivit Euronews, în Marea Britanie temperaturile de peste 40 de grade Celsius au depășit maximele istorice, iar incendiile de vegetație au ars săptămâni întregi Franța, Spania, Portugalia, Grecia și Croația. Cum se explică valurile de caniculă care lovesc Europa!
Cum se explică valurile de caniculă care lovesc Europa anul acesta
Față de nivelurile preindustriale, temperatura medie a planetei a crescut cu 1,1 grade Celsius, în mare parte din pricina faptului că au existat creșteri mari, poate chiar uriașe, a volumului de gaze cu efect de seră declanșate, astfel, de activitatea umană. Așadar, dioxidul de carbon contribuie direct la încălzirea globală. Concentrația dioxidului de carbon în atmosferă a crescut cu 48% între anii 1.750 și 2.020. Sticla din sere, dioxidul de carbon, protoxidul de azot, metanul, dar și alte gaze captează călsura directă a soarelui. Așadar, o cantitate mică de căldură este trimisă înapoi către spațiu.
Odată ce temperaturile medii ale aerului cresc, apropindu-se de 1,5 grade Celsius, condițiile de vreme la capătul foarte fierbinte al spectrului se înmulțesc, făcând astfel valurile de caniculă să fie mai frecvente, mai lungi și mult mai intense față de normalul perioadei.
Ce spun experții
Potrivit unui studiu recent, un val de căldură care ar fi avut o şansă din zece să se producă într-un anumit an în climatul preindustrial are în prezent probabilitatea medie de aproape de trei ori mai mare şi va ajunge cu 1,2 grade Celsius mai fierbinte.
Co-autorul studiului Friederike Otto, lector principal în ştiinţa climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi Mediu din Marea Britanie, precizează că „fiecare val de căldură care are loc astăzi a devenit mai intens şi mai probabil din cauza schimbărilor climatice”.
Un alt studiu realizat de World Weather Attribution (WWA) a constatat faptul că valul de caniculă care a prefăcut în scrum un sat canadian în vara anului 2021, după ce s-a ajuns la o temperatură-record de 49,6 grade Celsius ce a provocat un incendiu de vegetaţie, a fost făcut de 150 de ori mai probabil de schimbările climatice. Climatologii au concluzionat că ar fi fost „practic imposibil” în lipsa acestui val de căldură.
Mariam Zachariah, angajat la Institutul Grantham şi la WWA, spune că „în acest an au avut loc atât de multe evenimente extreme, încât a devenit dificil să le analizăm pe fiecare în parte”.
Citește și: Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben și cod portocaliu de caniculă în multe județe din țară