Cum se obține certificatul Covid-19. Iată care sunt cele opt etape pe care trebuie să le parcurgi
Publicat pe 18.09.2021 la 18:15 Actualizat pe 18.09.2021 la 18:15
Începând de luni, 20 septembrie, certificatul Covid-19 va deveni un document indispensabil, astfel în anumite contexte și zone, accesul se poate face doar prin prezentarea acestui pașaport de sănătate. Iată cum poți obține certificatul verde, în doar opt pași!
- Cum poți obține certificatul verde
- Totul în doar opt pași
În urma măsurii adoptate de către autorități, prin care certificatul verde, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală, va fi obligatoriu începând de luni, specialiștii STS au dezvăluit pentru întreaga populație care sunt cei opt pași pe care fiecare persoană trebuie să îi parcurgă pentru obținerea pașaportului Covid-19. Etapele sunt explicate pe înțeles tuturor, astfel nimeni nu ar trebui să întâmpine dificultăți.
Certificatul Covid-19, obligatoriu în România, începând de luni
În urmă cu scurt timp, utilizarea certificatului verde a fost aprobată de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial. Începând de luni, certificatul verde a devenit obligatoriu în zonele unde rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori.
Totodată, tot pe baza acestui document, va fi și în cazul cinematografelor, sălilor de spectacole, teatre, sau nunți. Aici se va putea sta în interior la capacitatea maximă de 50 %, în cazul localităților unde rata incidenței depășește 3 la mia de locuitori.
Cum se obține certificatul verde în doar opt pași
Specialiștii STS au explicat pe larg care sunt cele opt etape pe care fiecare român trebuie să le respecte și să le urmeze pentru a obține certificatul verde. În primul rând, pentru a putea urma acești pași, primul lucru pe care trebuie să-l facă, este să acceseze site-ul certificat-covid.gov.ro.
- 1. Autentificarea – se face pe baza unei adrese de e-mail.
- 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
- 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
- 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
- 5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
- 6. În funcție de categorie, se completează: județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
- 7. Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost depistată pozitiv
- 8. Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
La final, se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Totodată, specialiștii au explicat că timpul de generare a documentului poate dura în funcție de numărul de solicitări, de la câteva secunde la o oră.
Cum pot intra în posesia certifactului Covid-19 cei care nu au acces la internet
Cei care nu au acces la Internet vor putea să obțină certificatul cu ajutorul medicului de familie sau cel al direcției de sănătate publică de care aparțin.
De asemenea, există și un call-center dedicat acestui certificat digital european prin care vor exista îndrumări cu privire la cum pot românii să obțină acest document.