Cum se taie corect trandafirii vara, după fiecare înflorie. Puțini știu acest truc
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.07.2022 la 11:24
Actualizat pe 04.07.2022 la 11:24
Trandafirii sunt unele dintre cele mai iubite flori din lume. Semnifică simbolul iubirii și pasiunii, fiind printre favoritele doamnelor și domnișoarelor, și, de ce nu, chiar și al domnilor cărora le place să îi ofere, sau să se ocupe de creșterea lor, în grădina proprie. Trandafirii au însă, secretele lor. Care este trucul genial care te învață cum să tai rozele după fiecare înflorire, pe timp de vară.
- Secretele trandafirilor
- Cum să îi tai corect vara, după fiecare înflorire
- Trucul pe care puțini îl știu
Trandafirul este poate cea mai iubită floare din lume, reprezintă simbolul iubirii pasionale și al romantismului pur, dar are și el, secretele lui, care pot fi dezvăluite petală cu petală, celor care vor să-i cunoască mai bine povestea. Desi sunt cele mai populare si iubite flori, cu siguranta inca sunt lucruri pe care mulți nu le știu despre aceaste plante.
Cum se taie corect trandafirii vara, după fiecare înflorie
Mai ales pe timp de vară, trandafirii trebuie să fie tratați cu multă atenție. Specialiștii în grădinărit ne sfătuiesc ca atunci când tăiem rozele, să o facem cu mult simț de răspundere, asta dacă ne dorim ca și anul viitor să ne bucurăm de frumusețea și mirosul lor.
Așadar, trebuie să ținem cont de un mic secret, dacă ne dorim să avem trandafiri frumoși în fiecare an. În timpul înfloririi, tot ce trebuie să facem este să tăiem vârful lăstarilor cu flori trecute de 2-3 noduri, de la vârf în jos, așa vom îndepărta fructul care rămâne după ce floarea s-a ofilit.
Tăieturile nu trebuie să fie la mai mult de 5 mm deasupra unui mugure și trebuie să se încline în jos, departe de acesta, astfel încât apa să nu se adună pe mugure. Acest lucru este valabil pentru toate tăieturile.
Alte trucuri trandafiri
Trandafirii ar trebui să fie tăiați la înălțimea potrivită, dacă nu este vizibil un mugure latent. Tăieturile trebuie să fie curate și precise, așa că este indicat să folosiți o pereche ascuțită de foarfece. Pentru tulpini mai mari, folosiți tocători sau un fierăstrău special.
Un alt truc ar fi să tăiați tulpinile ofilite sau încrucișate, iar dacă aveți trandafiri maturi, e recomandat să tăiați cioturile vechi care nu au reușit să producă lăstari noi.
Cinci lucruri pe care nu le știai despre trandafiri
- În lume există peste 100 de specii de trandafiri;
- Nu există trandafiri negri. Acea nuanță întunecată a speciei Dark Rose este de fapt un roșu foarte închis;
- Cel mai mare trandafir din lume e un uriaș roz crescut într-o seră din San Onofre, California, a cărui a inflorescență a ajuns la dimensiunea de 84 de centimetri în diametru. La polul opus, floarea celui mai mic trandafir din lume, trandafirul miniatural, e cât o monedă de zece bani;
- În cele din urmă, floarea de trandafir ajunge fruct, unul asemănător cu al măceșelor. Fructele anumitor specii de trandafiri sunt extrem de bogate în vitamina C și sunt utilizate ca ingredient în formula multor suplimente alimentare;
- Cea mai mare grădină de trandafiri privată din lume se află în Cavriglia, Italia, și cuprinde peste 7500 de varietăți de floarea-iubirii.
Citește și Cum faci parfum de trandafir acasă. Ce beneficii are și de ce trebuie să-l încerci