Cum se vor impozita pensiile private și cele ocupaționale. Guvernul a adoptat modificarea Codului Fiscal
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 20.10.2022 la 08:37
Actualizat pe 20.10.2022 la 08:37
Parlamentarii au votat, ieri, modificarea Codului Fiscal care presupune impozitarea diferită a pensiilor private, facultative și a celor ocupaționale. Iată cu ce schimbări vine acest proiect de lege, în ceea ce privește drepturile românilor.
- Pensiile se vor impozita diferit
- Guvernul a votat modificarea Codului Fiscal
Oamenii care au dreptul la pensie vor avea parte de schimbări în perioada care urmează. Parlamentarii au votat, astăzi, proiectul de lege care prevede schimbarea impozitării pensiilor, prin modificarea Codului Fiscal. În urma voturilor, proiectul a fost adoptat.
Noul mod de impozitare al pensiilor
Parlamentarii au adoptat miercuri, 19 octombrie 2022, un proiect de lege care schimbă modul de impozitare al pensiilor, prin modificarea Codului Fiscal. Așadar, acesta se va modifica astfel încât contribuția la pilonul II de pensii să nu mai fie impozitat. Însă, ce vor fi impozitate sunt câștigurile, în locul contribuțiilor.
Mai mult, Codul Fiscal va fi modificat și în ceea ce privește impozitarea pensiilor private, conform voturilor Parlamentarilor. Așadar, s-au modificat prevederile în ceea ce privește venitul impozabil lunar din pensii.
După modificarea legii, venitul care se va impozita din pensiile private se va realiza prin deducerea din venitul din pensie din suma care nu se impozitateazărespectiv 2.000 lei și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, care se datorează conform titlului V, dacă este cazul.
În ceea ce privește sumele primite ca plată unică de participanții fondurilor de pensii private și moștenitorii legali ai acestora, venitul care se va impozita este reprezentat de sumele mai mari decât contribuțiile nete ale celor care participă la fondul de pensii.
În privința plăților eșalonate în rate de către cei care participă la fondul de pensii, veniturile care se vor impozita sunt sumele care depășesc contribuțiile nete ale celor care participă. La acestea se aplică și plafonul de venit neimpozitabil, stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
Sumele primite ca plată unică de persoanele care participă la fondul de pensii facultative sau ocupaționale, venitul care se va impozita este cel care depășește contribuțiile nete ale celor care participă la fond.
Proiectul urmărește susținerea Pilonului II
Conform deputaților, acest nou proiect a intrat în vigoare pentru a susține Pilonul II de pensii, deoarece nu se impozitatea contribuțiile, ci doar câștigurile.
Citește și: Vești proaste pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile