Cum te poate intoxica apa? Iată cum îţi poate afecta viaţa
Publicat pe 29.08.2014 la 20:42 Actualizat pe 29.08.2014 la 22:45
Chiar dacă mai toate posturile de televiziune ne sugerează câtă apa ar trebui să consumăm zilnic, să luăm aminte că fiecare corp are necesități diferite.
Chiar dacă mai toate posturile de televiziune ne sugerează câtă apa ar trebui să consumăm zilnic, să luăm aminte că fiecare corp are necesități diferite.
Generalități
Intoxicația cu apa este una dintre cele mai rare fenomene și se produce atunci când apa consumată în exces, curată corpul de sodiu, prin eliminarea urinei. Acest dezechilibru hidroelectric al organismului se numește hiponatremie. Evenimentul acesta are, în general, efecte nedorite asupra sistemului nervos central, dar și asupra sistemului circulator și inimii.
În urmă testarilor efectuate pe animale, se pare că doză de apa ce duce la moarte este de 100g / kg.
Așadar, dozajul moderat de apa băuta zilnic nu ne va afecta calitatea vieții decât în bine. Atenție sporită doar pentru excesele pe termen scurt. Și o amintim aici, că pe un exemplu negativ, pe doamnă Jaqueline Henson, care a murit după ce a consumat patru litri de apa, în câteva ore.
Simptome și tratament
Simptomele intoxicației cu apa, prin hiponatremie (nivelul sodiului sub 110 mEq / L în maxim 24 de ore) sunt: confuzie, agitație, convulsii, comă și, în final, deces, toate provocate de un edem cerebral. Desigur, hiponatremia, așa cum am mai amintit, poate "lovi" și alte organe, sfârșitul, fiind același.
Cei care suferă de o formă mai ușoară a intoxicației, sunt privați de o cantitate mai mare de lichide, că tratament. Invers stau, însă, lucrurile pentru cei cu o formă gravă. Aceștia au nevoie de diuretice pentru a elimină urină și, în același timp, e necesară o refacere a concentrației electrolitilor.
L.F.
Foto: Hepta
Citeşte şi: