Cutremur cu magnitudinea 5 pe scara Richter în urmă cu câteva momente, în România
Publicat pe 25.04.2018 la 20:21 Actualizat pe 25.04.2018 la 20:54
Cutremur în urmă cu câteva momente în România. Seismul care s-a produs a avut magnitudinea 5 şi a avut loc la o adâncime de 144 de kilometri.
UPDATE 20.50: INFP a revizuit magnitudinea cutremurului de la 5 la 4,5 grade pe pe scara Richter.
Cutremur în urmă cu câteva momente în România. Seismul care s-a produs a avut magnitudinea 5 şi a avut loc la o adâncime de 144 de kilometri.
Cutremurul s-a produs la ora 20.15, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Covasna(12km), Întorsura Buzăului(25km), Târgu Secuiesc(27km), Nehoiu(35km), Sfîntu Gheorghe(52km).
"În urma cutremurului produs in zona seismică Vrancea, la nivel național nu au fost semnalate urgente, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112", au transmis reprezentanţii ISU.
În ţara noastră, în cursul lunii aprilie au mai avut loc şi alte cutremure cu magnitudinea cuprinsă între 2,3 şi 3,5. Acesta este cel mai puternic seism care a avut loc în în acest an.
Mărmureanu, despre marele cutremur
Gheorghe Mărmureanu estimează că seismul cel distrugător va avea undeva între 7.2 și 7.8 grade pe scara Richter, posibil chiar și 8 grade. În ciuda acestui lucru, România ar urma să fie extrem de norocoasă, cutremurul fiind unul de mare adâncime.
„(Cutremurul - n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune. Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040 - 2041. Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc” a declarat Gheorghe Mărmureanu, citat de Agerpres.
Ce să faci și ce să NU faci în timpul unui cutremur
Atunci când un cutremur lovește, sunt câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți. Ele pot face diferența între viață și moarte, așa că nu le ignorați!
Ce să faci în timpul unui cutremur
Dacă ești în casă:
- Bagă-te sub o masă și așteaptă până când trece cutremurul
- Stai departe de geamuri și orice ar putea cădea
- Rămâi în pat dacă ești acolo în momentul producerii!
Dacă ești afară:
- Depărtează-te de clădiri
Ce să NU faci în timpul unui cutremur
- Nu folosi lifturile
- Nu folosi ușile și nu te ascunde în pragul ușii
- Nu fugi afară sau spre alte camere în timpul cutremurului
Dacă te afli într-un vehicul:
- Oprește imediat și rămâi în interiorul autoturismului
- Nu opri lângă clădiri, copaci sau alte structuri
- La final, evită drumurile și podurile
Dacă te afli blocat sub dărâmături:
- Nu aprinde un chibrit
- Nu agita praf
- Acoperă-ți gura cu o bucată de material
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai importante ştiri, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
O.P.