CUTREMUR de 3,5 grade în Vrancea
Publicat pe 04.05.2015 la 09:27 Actualizat pe 04.05.2015 la 09:40
Ziua şi seismul în România! Vrancea a fost zguduită, din nou, astăzi dimineaţa, la ora 08:00, în urma unui seism cu magnitudinea de 3.5 grade. Cutremurul s-a produs în judeţul Buzău, la adâncimea de 119km.
Ziua şi seismul în România! Vrancea a fost zguduită, din nou, astăzi dimineaţa, la ora 08:00, în urma unui seism cu magnitudinea de 3.5 grade. Cutremurul s-a produs în judeţul Buzău, la adâncimea de 119km.
Potrivit Institutului de Fizică a Pământului, seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri, iar localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost Covasna (33 km), Târgu Secuiesc (48 km), Râmnicu Sărat (55 km), Sfântu Gheorghe (58 km) și Săcele (58 km). Cel mai mare seism din România în acest an a avut loc pe 29 martie, în județul Buzău, și a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter.
Mărmureanu avertizează: "România va fi lovită de un seism puternic!"
Profesorul Gheorghe Mărmureanu declara, zilele trecute, că România va fi lovită de un seism puternic! Când? Nu se ştie! Cert este însă un lucru! Numeroase clădiri sunt în pericol! Vorbim de clădiri vechi, dar şi de cele noi care nu îndeplinesc normele de construcţie şi care pot fi vulnerabile.
VIDEO ŞOCANT! O clădire din Nepal s-a prăbuşit peste oamenii care ţipau şi fugeau din calea urgiei! Totul a fost filmat
"Ăsta care va fi va fi mult mai adânc. Va afecta mai puţin partea dinspre Bucureşti pot să va spun sigur, pentru că în 1940 a fost cutremur adânc 150 de km a avut o distribuţie a energiei către nord-est, iar în Bucureşti a căzut acel bloc Carta şi au mai fost câteva case mici care au încurcat-o, care au căzut, dar blocul carton a fost o proiectare nenorocită pentru că au greşit şi că proiectare şi că execuţie. Moldova este o zona care este afectată puternic. Ea şi la 77 a fost afectată, dar mai puţin decât Muntenia. Transilvania nu are nicio problema nu a avut treabă cu cutremurele româneşti", a precizat profesorul Mărmureanu, la România TV.
De asemenea, profesorul Mărmureanu a spus şi care sunt paşii pe care trebuie să-i urmăm în caz de cutremur!
"În momentul în care un om simte în casa lui o mişcare pe verticală puternică urmează în următoarele maximum 15 secunde mişcarea pe orizontală care este cea mai puternică pentru că de fapt este acelaşi cutremur doar că sunt alte unde sunt unde care sunt pe orizontala asta. Trebuie să ştie populaţia că are timp între momentele astea să îşi găsească un loc în casă", a explicat acesta, precizând că multe dintre clădirile construite în ultimii ani ar putea fi vulnerabile.
Trei zile de doliu naţional în Nepal! BILANŢ NEGRU: peste 12.000 de morţi şi răniţi, în urma cutremurului
"Proiectarea în România este o problemă pentru că sistemul de control şi verificare este cumva de multe ori deficitar. După 1990 foarte multe companii din România şi din străinătate au proiectat structuri sau clădiri, dar folosind programe de calcul pentru cutremure de suprafaţă cum este cel de acum din Nepal, şi nu pentru cutremure foarte adânci care înseamnă cu totul altceva. Sunt foarte mulţi constructori care de fapt nu sunt constructori, sunt nişte oameni care umblă după afaceri şi aici e o problema oamenii trebuie să se trezească când dau un ban pe ce dau. Cutremurul e cel care îţi da verdictul dacă ai făcut sau n-ai făcut bine. În Bucureşti dacă facem o analogie nu ai voie să construieşti o clădire că o trestie să o bată vântul în toate părţile pe când în focşani e invers", a adăugat profesorul.
Situaţia este şi mai gravă în cazul clădirilor vechi.
"Sectorul 1 este plin de clădiri din sec 16,17,18, 20 clădiri vechi în care a intrat apă în beton când s-a umflat apa asta a distrus legăturile. În momentul în care ai un cutremur cum sunt în Italia, în Grecia, chiar aici în Nepal sau în Turcia răspunsul structurii este foarte scurt este ca şi cum ai face o injecţie foarte rapid. Nici nu o simţi bine, oamenii o stimt, dar vroiam să spun ca efect pentru că e foarte important pe când un cutremur vrâncean care durează şi minute, la 4 martie a fost 60 de secunde e că şi cum ai face o injecţie încet, încet va daţi seama răspunsul structurii este altul, efectele se adună", a conchis profesorul Mărmureanu.
Citeşte şi:
Răsturnare de situaţie! Alpinistul român Zsolt Torok se află în stare critică
Urmările cutremurului din Nepal! Se impune ajustarea hărţilor?