De ce apare herpesul, de fapt. Cum poți să scapi cât mai rapid de un herpes bucal
Publicat pe 07.05.2021 la 15:41 Actualizat pe 07.05.2021 la 15:41
Herpesul bucal este una dintre afecțiunle cele mai inestetice și neplăcute, ce poate duce la complicații dacă sistemul imunitar nu este suficient de puternic pentru a face față. Apărut dintr-o bacterie ce poate afecta și alte zone ale corpului, herpesul nu are leac, totul ținând doar de protejarea și puterea organismului persoanei expuse.
- Ce este și de ce apare herpesul
- Herpesul bucal, greu de vindecat și de evitat
Ce este, de fapt, herpesul și de ce apare
Herpesul bucal este declanșat de o bacterie întâlnită de mai toți oamenii în copilărie, numit Herpes Simplex 1. Apariția unui herpes bucal este, deseori, asimptomatică, alteori se formează vezicule dureroase, roșii, ce sunt iritante și pot provoca arsuri și mâncărime. Acestea sunt umplute cu lichid, urmând ca după spargere să formeze o crustă gălbuie. De obicei, un herpes bucal ține între 7 și 14 zile, fără a lăsa cicatrici după căderea crustei.
Potrivit specialiștilor, herpesul apare din cauza oboselii, a stresului și a unei stări generale de rău, a unui sistem imunitar slăbit, ba chiar și de la o expunere mult prea îndelungată la soare, schimbări hormonale, traumatism în zona afectată sau temperaturile scăzute.
Herpesul se ia?
Herpesul bucal se poate transmite prin contact direct, de exemplu prin sărut, sau prin folosirea de obiecte, ca prosopul, tacâmurile sau sticla cu apă folosită de o persoană ce suferă de această formațiune dureroasă. Ulterior, visurul ce dă herpes poate rămâne inactiv toată viața fără să dea simptome, ori poate recidiva în anumite perioade.
Cum poți să grăbești vindecarea unui herpes bucal
Deși nu s-a găsit un medicament care poate opri apariția herpesului bucal, există numeroase medicamente ce, consumate din timp, pot duce la o durată de viață mai scurtă a acestei afecțiuni inestetice. Puteți utiliza creme ce conțin aciclovir sau panciclovir, ori plasturi speciali pentru herpes. În cazuri severe, când sistemul imunitar este foarte slăbit sau apar chiar și complicații, apelați la medic. Acesta vă poate recomanda pilule antivirale.
Cum să eviți apariția unui herpes
Herpesul bucal nu poate fi evitat, și nici prevenit, totul ținând de corpul și sistemul imunitar al fiecărei persoane. Există totuși tratamente care pot ajuta la vindecarea unei astfel de vezicule neplăcute.
Citește și: VIDEO / Sărutul, de la plăcere la boli grave! Cu ce infecţii te poţi alege după un moment romantic