De ce este imposibil să prezicem cutremurele. Știm unde pot avea loc, dar nu știm când
Publicat pe 07.02.2023 la 12:02 Actualizat pe 07.02.2023 la 12:05
După cutremurul devastator care a luat viețile a mii de oameni în Turcia și Siria, specialiștii explică de ce nu se cunoaște în avans momentul în care va avea loc un seism. Deși sunt cunoscute zonele predispuse la astfel de dezastre, există factori care nu ne permit încă să prezicem când va avea loc un cutremur.
- De ce e imposibil să știm când va avea loc un cutremur
- Explicațiile specialiștilor
Bilanțul victimelor cutremurului din Turcia și Siria se apropie de 5000 de morți și peste 16.000 de răniți, iar numărul lor este în creștere. De la primul cutremur devastator, cel de luni dimineață, alte 100 de replici au avut loc, una fiind majoră. În contextul acestei tragedii, mulți se întreabă de ce este imposibil să prezicem cutremurele, iar experții ne oferă explicația.
De ce au loc cutremurele
Un cutremur are loc când bucăți masive din scoarța terestră se mișcă brusc una peste alta. Aceste bucăți numite plăci tectonice stau peste mantaua Pământului, un strat care se comportă ca un lichid care se mișcă foarte încet pe parcursul a milioane de ani. Aceste lucru face ca plăcile tectonice să se ciocnească de-a lungul timpului. De asemenea, pot să se pună una peste alta, fenomen numit subducție.
Locurile de pe planetă în care o placă tectonică o întâlnește pe alta sunt cele mai predispuse la cutremure. În timp ce plăcile se mișcă, se acumulează presiunea de-a lungul marginilor lor, în timp ce frecarea le ține la locul lor. Când cea dintâi o copleșește pe cea din urmă, tremurul pământului se disipă.
De ce este imposibil să prezicem când va avea loc un seism
Cutremurele provocate astfel sunt înțelese bine de oamenii de știință, dar mai sunt și cele care se produc în interiorul plăcilor tectonice, când presiunea de la margini provoacă deformații în mijloc. Aceste riscuri sunt mai greu de detectat și de măsurat, informează vox.com.
Prezicerea cutremurelor este o temă delicată pentru oamenii de știință, pentru că nu este posibil să fie realizată în timp util, în ciuda pseudospecialiștilor care, de-a lungul istoriei, au pretins că pot face acest lucru.
Experții știu destul de precis zonele în care vor avea loc cutremure, folosind înregistrări istorice și măsurători geologice. Astfel, pot evidenția un potențial punct central seismologic, dar în privința momentului în care va avea loc, lucrurile sunt încă tulburi.
Ceea ce face deocamdată imposibil de știut când va avea loc un cutremur este faptul că forțele care îl provoacă acționează încet pe arii extinse, dar sunt debursate rapid într-o zonă mică. Astfel, factori care au acționat și s-au acumulat de-a lungul milioanelor de ani pot distruge orașe întregi în câteva minute.