De ce mâncăm junk food pe fond de stres? Specialiştii au găsit explicaţia!
Publicat pe 22.04.2015 la 09:54 Actualizat pe 22.04.2015 la 09:55
Produsele alimentare de tip junk food par "să intre" cel mai bine în perioadele de stres şi oboseală. Dincolo de poftele noastre, există un motiv stabilit ştiinţific pentru care apelăm la junk food pe fond de stres.
Produsele alimentare de tip junk food par "să intre" cel mai bine în perioadele de stres şi oboseală. Dincolo de poftele noastre, există un motiv stabilit ştiinţific pentru care apelăm la junk food pe fond de stres.
Cercetatorii de la Universitatea din California au analizat felul in care consumul de produse alimentare si bauturi care contin zahar natural, in opozitie cu indulcitori artificiali precum aspartamul, are capacitatea de a scadea nivelul de stres din organism, generand astfel un "supraconsum" de produse tip junk food.
Produsele cu zahar contribuie mai mult la eliminarea stresului din organism decat cele pe baza de indulcitori artificiali, aceasta este concluzia cercetarii publicate in revista de specialitate "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Practic, nivelul hormonului de stres - cortizolul - scade in cazul femeilor care au consumat, timp de doua saptamani, bauturi dulci. Oamenii de stiinta au incercat sa afle cum influenteaza acest lucru obiceiul de a consuma produse tip junk food, care abunda in zahar natural si/sau in indulcitori artificiali. Cercetatorii au descoperit ca zaharurile altereaza activitatea hipocampusului in gestionarea stresului. Hipocampusul este acea parte a creierului responsabila cu reglarea temperaturii corpului, a setei, a foamei, a somnului, a ritmului circadian, a apetitului sexual si a hormonilor.
Citeste continuarea pe Lyla.ro
(D.A.)
FOTO: Hepta
Citeşte şi:
Harta DURERILOR EMOŢIONALE din corp! Află ce efecte au sentimentele asupra sănătăţii!
Pizza, bună sau nu? Află ce spun specialiştii