De ce Paştele catolicilor se sărbătoreşte în altă zi faţă de cel al ortodocşilor
Publicat pe 08.04.2018 la 15:45 Actualizat pe 08.04.2018 la 16:03
De ce Paştele catolicilor se sărbătoreşte în altă zi faţă de cel al ortodocşilor
Catolicii au sărbătorit şi anul acesta Paştele la o dată diferită faţă de Paştele Ortodox. De ce Paştele se sărbătoreşte în zile diferite?
Creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc de multe ori Paştele la date diferite, distanţele dintre cele două sărbători putând ajunge uneori până la patru sau chiar cinci săptămâni
Regula după care este calculată data la care Paştele trebuie să fie sărbătorit a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Atunci s-a stabilit ca Paştele să fie serbat mereu duminica, iar această zi de duminică va fi imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Iar dacă data Paştelui iudaic (adica 14 Nisan) cade duminica, Paştele creştin va fi serbat duminica următoare, pentru a nu fi serbat la aceeaşi dată cu cel iudaic, dar nici înaintea acestuia, conform adevărul.ro. În anul1582 a fost introdus calendarul gregorian în urma reformei efectuate de Papa Grigorie al XIII-lea
Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține şi azi de două fenomene naturale, unul are dată fixă, fiind vorba de echinocțiul de primăvară, iar altul are data schimbătoare, fiind vorba de luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.
De asemnea pentru a calcula data exactă la care Paştele trebuie sărbătorit cele două biserici, cea catolică şi cea ortodoxă, utilizează două calendare diferite, ceea ce explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.
Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează data aceluiaşi eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
C.L.