Întrebarea zilei: De unde a apărut denumirea de ”Iepuraș de Paște”? Sigur nu știai asta
Publicat pe 07.04.2018 la 13:00 Actualizat pe 07.04.2018 la 13:07
Iepurașul de Paște este foarte îndrăgit de toți copiii din întreaga lume, indiferent de cultură sau locul de proveniență. Istoria denumirii de ”Iepuraș de Paște” provine din cea folclorică.
Iepurașul de Paște este foarte îndrăgit de toți copiii din întreaga lume, indiferent de cultură sau locul de proveniență. Istoria denumirii de ”Iepuraș de Paște” provine din cea folclorică.
Citeşte şi Paște 2018. Cum va fi vremea în noaptea de Înviere
Cu ocazia venirii Paștelui, toată lumea este bucuroasă! Și nu, nu vorbim doar despre gospodinele care au pregătit bucate alese, tradiționale, fie ele dulci sau nu, dar și ceilalți membri ai familiei se bucură de această sărbătoare. Cei mici sunt entuziasmați de venirea sărbătorii, mai ales din pricina ”Iepurașului de Paște”, care îi fac fericiți și le readuc zâmbetul pe buze.
Dar v-ați întrebat vreodată de unde vine denumirea de ”Iepuraș de Paște”? Acesta este considerat o figură folclorică, dar în realitate se leagă foarte mult de creștinism și de Biserica Protestantă din anii 1500. Denumirea provine de la luteranii germani, care l-au numit ”Hare de Paști” și este datoria lui să-i judece pe cei mici dacă au fost buni sau nu. Același lucru se aplică și în cazul Sfântului Nicolae.
Iepurele reprezintă un simbol al fertilității, iar înainte ca ”Iepurașul de Paște” să fie inventat, animalul era asociat cu Fecioara Maria, deoarece se credea că acesta se poate reproduce fără a face sex.
De asemenea, germanii au venit prima dată cu ideea de a face figurine în formă de iepurași din ciocolată. În America, acest simbol a devenit popular abia în secolul al XVIII-lea. Alte culturi, de Paște, au drept simbol vulpea sau cucul (Elveția), conform The Metro.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.V.