De unde vine numele stațiunii Mamaia de pe litoralul românesc. Ai știut? Povestea fabuloasă a locului din România frecventat de sute de mii de turiști
Publicat pe 07.06.2022 la 10:51 Actualizat pe 07.06.2022 la 10:51
Dacă tot este vară și este sezonul estival, haideți să descoperim împreună o poveste tare interesantă. Stațiunea Mamaia este cu siguranță cea mai cunoscută și cea mai frecventată de pe litoralul românesc. De-a lungul timpului ne-a obișnuit cu mele acesteia, dar ne duce cu gândul la cuvântul ‘’mamaie’’, adică bunică. Trebuie să știi că nu este deloc așa. Acest loc are o poveste extraordinar de interesantă, iar când vei afla de unde vine denumirea aceste stațiuni vei rămâne surprins.
- De unde vine numele stațiunii Mamaia
- Poveste fantastică din spatele acesteia
Stațiunea Mamaia este cea mai scumpă și exclusivistă de pe litoralul românesc. Aici se înghesuie toate vedetele autohtone, iar prețurile sunt pe măsură. Fiind cea mai cunoscută și frecventată plajă din România ne-am gândit să vă spunem și de unde vine denumirea acesteia.
De unde vine numele stațiunii Mamaia
Dacă de-a lungul timpului s-au făcut mici glume și ironii despre numele acestei stațiuni atât de cunoscute, a venit momentul să se afle si adevărul din spatele denumirii ei. Numele nu vine în niciun caz de la cuvântul ‘’bunica’’, așa cum poate mulți dintre voi credeați. Denumirea stațiunii vine de la o persoană de origine tătară pe nume Mamai. Această persoană deținea cea mai mare bucată de pământ în zonă la finalul secolului al 19-lea. Desigur că mai există și o a doua variantă. Cea de-a doua poveste spune că fiica unui cioban din zonă a murit înecată în lacul Siutghiol. Se spune că în ultimele ei clipe de viață a fost auzită strigând după ajutor la mama sa pe care o chema Lia (‘’Mama Lia, mama Lia’’).
Ce era în acest loc înainte de deveni stațiune
Trebuie să știți că în acest loc nu a fost din totdeauna o stațiune de lux de pe litoralul românesc. La sfârșitul anilor 1800 aici era un sat unde locuiau câteva familii de pescari, iar abia în anul 1905 au început lucrările primelor amplasamente turistice. Primele construcții au fost două pavilioane cu cabine din lemn și foișoare și o punte simplă care înainta spre mare. Inaugurarea stațiunii a avut loc un an mai târziu, pe data de 28 august 1906.