Homepage » Actualitate » Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, acuzat de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală. Uliana Uchinciuc, concubina lui Dan Condrea, este cercetată pentru spălare de bani

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, acuzat de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală. Uliana Uchinciuc, concubina lui Dan Condrea, este cercetată pentru spălare de bani

Publicat pe 02.06.2016 la 14:14 Actualizat pe 02.06.2016 la 14:33

Dinu a fost pusă sub acuzare şi a dat astăzi o declaraţie în calitate de suspect în faţa procurorilor DNA.

Dinu a fost pusă sub acuzare şi a dat astăzi o declaraţie în calitate de suspect în faţa procurorilor DNA.

Flori Dinu a spus, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a stat aproximativ cinci ore, că nu poate declara nimic despre dosar şi acuzaţiile care îi sunt aduse. Avocatul acesteia a declarat, potrivit news.ro, că Flori Dinu a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la delapidare, având calitatea de suspect. Acesta a spus că directoarea Hexi Pharma este nevinovată. Avocatul a precizat că procurorii nu au luat nicio măsură preventivă în cazul lui Flori Dinu şi nici nu s-a impus instituirea unui sechestru asigurător.
În dosarul de la DNA sunt audiaţi şi Miron Panaitescu, fost administrator la Hexi Med SRL, una dintre firmele din grupul Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc, fosta concubină a lui Condrea şi fratele acesteia, Radu Ochinciuc. Panaitescu a fost adus la DNA cu o dubă, din Penitenciarul Rahova.
Flori Dinu este în arest la domiciliu din 28 mai, măsură dispusă de Judecătoria Sectorului 5, în dosarul în care procurorii Parchetului Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o acuză de 128 de infracţiuni de înşelăciune, majoritatea în formă continuată şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Procurorii PICCJ au stabilit prejudiciul la peste 28 de milioane de lei, aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate în baza contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între Hexi Pharma şi numeroase unităţi sanitare.
Fosta soţie a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, declara, cu o zi înainte de reţinerea lui Flori Dinu, că patronul Hexi Pharma avea în calculatorul său de la sediul firmei liste cu sumele date unor medici, directori de spitale şi oameni politici care au sprijinit afacerile societăţii, inclusiv “liste pe partide”, precizând că are şi ea copii ale acestor liste, cu date până în decembrie 2008.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de Flori Dinu au fost puşi sub acuzare şi:

"S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor,
CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD şi HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor,
PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societăţi comerciale,
OCHINCIUC ULIANA
(foto jos) şi OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor"


În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, "există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro). Astfel, societatea înregistra achiziţii de la două societăţi înregistrate în Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor. În realitate, achiziţiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii HEXI PHARMA, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România.
Prin operaţiunile menţionate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).
Având în vedere caracterul fictiv al operaţiunii de intermediere, diferenţa de preţ înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat.
Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârşirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS şi HATOM LIMITED, societăţi afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacţii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societăţii române.
Din extrasele bancare ale acestor societăţi rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura raţiune pentru care au fost înfiinţate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societăţile nu au angajaţi, nu au alţi parteneri de afaceri şi nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparţinând în realitate reprezentanţilor HEXI PHARMA CO S.R.L.
Având în vedere că dispoziţiile codului fiscal referitoare la preţurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacţiile dintre societăţi afiliate să se realizeze la preţuri mai mari decât cele de piaţă, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăţi erau controlate de aceeaşi persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societăţile figurează cu acţionari şi directori nominali cetăţeni ciprioţi, însă din documentele de înfiinţare obţinute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED şi CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.
De asemenea, la săvârşirea faptelor a participat şi Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract şi acte adiţionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relaţia comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a preţului bunurilor achiziţionate şi a diminuării impozitului pe profit datorat.
Sumele obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru şi în România de către suspectele HATOM LIMITED şi CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.
Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru şi ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei reţele formate din 9 societăţi comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operaţiuni de consultanţă fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracţională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).
Plăţile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din aceşti bani au fost retraşi în numerar şi au fost folosiţi pentru achiziţia de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârşirea de infracţiuni, cât şi de persoane apropiate acestora.
Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de către reprezentanţii HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecţilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) şi OCHINCIUC RADU (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor bancare dobândite prin infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează:
- 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov,
- 32 de autoturisme,
- utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie,
- conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora.
Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Faţă de OCHINCIUC ULIANA şi OCHINCIUC RADU a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Inculpaţilor li se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape a procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie"

În articolul
Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, acuzat de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală. Uliana Uchinciuc, concubina lui Dan Condrea, este cercetată pentru spălare de bani
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Trei zodii feminine care au lipici la bani și succes în carieră la începutul lunii mai. Sunt protejate de Univers
Horoscop • la 19:23
Trei zodii feminine care au lipici la bani și succes în carieră la începutul lunii mai. Sunt protejate de Univers
  • Trei zodii feminine care au lipici la bani și succes în carieră la începutul lunii mai
  • Sunt protejate de Univers
Știrile Antena Stars. Artistă din România, la un pas de moarte, la nașterea fiului ei. Cum și-a dat seama că medicii i-au pus un diagnostic greșit
Emisiuni TV • la 18:43
Știrile Antena Stars. Artistă din România, la un pas de moarte, la nașterea fiului ei. Cum și-a dat seama că medicii i-au pus un diagnostic greșit
  • Artistă din România, la un pas de moarte, la nașterea fiului ei
  • Cum și-a dat seama că medicii i-au pus un diagnostic greșit
Mioara Roman ar fi împlinit 84 de ani! Ce mesaj a postat fiica sa, Oana Roman în memoria regretatei mame: ”Sper să sărbătorești în ceruri” / FOTO
Showbiz intern • la 18:02
Mioara Roman ar fi împlinit 84 de ani! Ce mesaj a postat fiica sa, Oana Roman în memoria regretatei mame: ”Sper să sărbătorești în ceruri” / FOTO
  • Mioara Roman ar fi împlinit 84 de ani!
  • Ce mesaj a postat fiica sa, Oana Roman în memoria regretatei mame
Știrile Antena Stars. Ploaie artificială sau schimbare climatică? Cum explică specialiștii cea mai abundentă ploaie din Dubai din ultimii 75 ani: „De obicei acolo...”
Emisiuni TV • la 17:58
Știrile Antena Stars. Ploaie artificială sau schimbare climatică? Cum explică specialiștii cea mai abundentă ploaie din Dubai din ultimii 75 ani: „De obicei acolo...”
  • Ploaie artificială sau schimbare climatică?
  • Cum explică specialiștii cea mai abundentă ploaie din Dubai din ultimii 75 ani
Alexandru Ciucu, reacție explozivă după ce s-a zvonit că și-ar fi ținut amanta ascunsă 11 ani! Cum se apară designerul aflat în proces de divorț cu Alina Sorescu
Showbiz intern • la 17:13
Alexandru Ciucu, reacție explozivă după ce s-a zvonit că și-ar fi ținut amanta ascunsă 11 ani! Cum se apară designerul aflat în proces de divorț cu Alina Sorescu
  • Alexandru Ciucu reacționează după ce s-a zvonit că ar fi avut o relație cu o altă femeie încă din timpul căsniciei cu Alina Sorescu
  • Designerul este în proces de divorț cu artista
Oana Moșneagu, petrecerea burlăcițelor departe de România. Ce destinație a ales actrița / FOTO
Showbiz intern • la 17:05
Oana Moșneagu, petrecerea burlăcițelor departe de România. Ce destinație a ales actrița / FOTO
  • Oana Moșneagu, petrecerea burlăcițelor departe de România
  • Ce destinație a ales actrița
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Un gigant din Europa își pregătește intrarea pe piața din România. Are aproape 90.000 de angajați
recomandare pe observatornews.ro
Un gigant din Europa își pregătește intrarea pe piața din România. Are aproape 90.000 de angajați
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării „Stăpânului Moldovei”! Totul a fost filmat cu o dronă
recomandare pe as.ro
Ce a decis familia lui Costel Corduneanu, în ziua înmormântării „Stăpânului Moldovei”! Totul a fost filmat cu o dronă
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Romania TV
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Romania TV
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Horoscop 20 aprilie 2024. Leii întâlnesc dragostea adevărată, Fecioarele trebuie să lase luxul de o parte
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 20 aprilie 2024. Leii întâlnesc dragostea adevărată, Fecioarele trebuie să lase luxul de o parte
Orașul din Europa care oficial ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24. Argumentele aduse în Comisia Europeană
recomandare pe antena3.ro
Orașul din Europa care oficial ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24. Argumentele aduse în Comisia Europeană
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
Horoscop 22-28 aprilie 2024 cu Mariana Cojocaru. Zodia care riscă cronicizarea unei afecțiuni de sănătate VIDEO EXCLUSIV
recomandare pe playtech.ro
Horoscop 22-28 aprilie 2024 cu Mariana Cojocaru. Zodia care riscă cronicizarea unei afecțiuni de sănătate VIDEO EXCLUSIV
Cum să elimini mirosurile urâte din pahare. Lichidul minune care le lasă ca noi
recomandare pe playtech.ro
Cum să elimini mirosurile urâte din pahare. Lichidul minune care le lasă ca noi
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
recomandare pe redactia.ro
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
recomandare pe redactia.ro
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
recomandare pe Ciao.ro
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
recomandare pe bzi.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Se schimbă complet harta economică a României!
recomandare pe dailybusiness.ro
Se schimbă complet harta economică a României!
Se reduce vârsta de pensionare cu 20 de ani pentru acești români!
recomandare pe dailybusiness.ro
Se reduce vârsta de pensionare cu 20 de ani pentru acești români!
Limbaj dublu în tabăra progresistă. O caricatură a luptei anticorupție: cu listele pline de candidați „penali”, USR strigă „Hoții! Hoții!”
recomandare pe Jurnalul.ro
Limbaj dublu în tabăra progresistă. O caricatură a luptei anticorupție: cu listele pline de candidați „penali”, USR strigă „Hoții! Hoții!”
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
recomandare pe a1.ro
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
Close