Doliu pe scena politică românească. A murit Radu Câmpeanu
Publicat pe 19.10.2016 la 20:51 Actualizat pe 19.10.2016 la 21:11
Radu Câmpeanu, primul președinte al PNL după comunism și președintele fondator al Partidului Național Liberal,a încetat din viață la vârsta de 94 de ani.
Radu Câmpeanu, primul președinte al PNL după comunism și președintele fondator al Partidului Național Liberal,a încetat din viață la vârsta de 94 de ani.
La scurt timp de la evenimentul nefericit pe pagina de facebook a PNL a apărut următorul mesaj: "Anunțăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viață. Rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic. Suntem cu toții alături de familia îndoliată."
Radu Câmpeanu s-a născut la 28 februarie 1922, în București şi provine dintr-o familie de vechi proprietari din județul Dâmbovița. Tatăl, Dumitru Câmpeanu, a fost prefect liberal de Dâmbovița.
Radu Câmpeanu a studiat Dreptul şi a fost președintele Tineretului Universitar Național Liberal și conducătorul comitetului studențesc de organizare a ultimei mari manifestări anticomuniste de la 8 noiembrie 1945. Fostul preşedite PNL a fost deținut politic în perioada 1947-1956. Pe 6 ianuarie 1990 a reînființat Partidul Național Liberal (PNL) și a fost ales secretar general al acestei formațiuni politice.
Radu Câmpeanu şi-a dorit să conducă România, motiv pentru care în mai 1990 a candidat la preşedenţia României, obţinând 10,64% din voturi.
Trecerea în nefiinţă a lui Radu Câmpeanu a fost considerată o mare pierdere pentru PNL. Mircea Ionescu Quintus, actualul preşedinte de onoare al PNL a ţinut să vorbească acest eveniment nefericit. "Nu mai urmărea viaţa politică. Se retrăsese. Poate, in mintea lui era ceva, dar îl interesa foarte putin ce se intampla in partid. Era afectat din cauza stării lui de sănătate. Vom vedea. Vom lua în seamă ce facem. El e preşedinte fondator. Avea toate distincţiile pe care le merita.
E o mare pierdere pentru partidul nostru. A fost un simbol al liberalismului încă din timpul tinereţii, noi ne-am cunoscut atunci în tinereţe şi am rămas alături până la sfârşit, vom rămâne împreună ca simbol al fostului tineret şi al adevăraţilor liberali brătienişti.
Sunt întristat foarte mult de această veste. Ştiam că nu este într-o stare bună, cauză din care, în ultimii doi - trei ani, nu a mai participat activ la viaţa politică. S-a retras, alături de băiat, să se îngrijească de starea sa de sănătate. (...) România pierde încă o personalitate care nu mai apare, din păcate, în zilele noastre, o personalitate care nu a dezamăgit pe nimeni. A pătimit ca liberal făcând ani grei de închisoare.A fost un prieten bun. Ne-am înţeles foarte bine. Nu era un om accesibil, dar când îşi deschidea sufletul se vedea că are o puternică bogăţie sufletească.
Nu pot să spun decât Dumnezeu să-l odihnească!, că prea odihnit nu a fost el în viaţa lui şi trebuie să-l aşezăm în locul de onoare pe care îl păstrăm marilor conducători liberali", a spus Mircea Ionescu Quintus pentru B1TV.
B.H.