DOSAR Centrul Capitalei, zona preferată a hoţului de buzunare! Vezi cum arată!
Publicat pe 12.10.2013 la 00:00 Actualizat pe 12.10.2013 la 00:03
Statisticile poliţiei schiţează profilul celor care, atunci când îţi e lumea mai dragă, te "uşurează" de portofel sau telefonul mobil. Mai mult, îţi arată şi prin ce zone din Bucureşti ar trebui să stai cu ochi-n patru.
Statisticile poliţiei crează clar profilul celor care, atunci când îţi e lumea mai dragă, te "uşurează" de portofel sau telefonul mobil. Mai mult, îţi arată şi prin ce zone din Bucureşti ar trebui să stai cu ochi-n patru.
Ca zonă de risc, pe primul loc se află Centrul Vechi, unde cluburile, magazinele, restaurantele şi pieţele sunt locuri favorite de "vânătoare" pentru hoţi. Oricum, e bine de ştiut că nu eşti în siguranţă nici în oficii poştale, farmacii sau biserici.
Ca număr, peste 40% din furturi se produc în mijloacele de transport în comun. Poliţiştii au stabilit că liniile frecventate sunt, în special, cele ale autobuzelor 101 şi 104, troleibuzului 66 şi tramvaiului 41. În primele nouă luni ale anului, Brigada de Poliţie pentru Transport Urban a prins 39 de persoane, dintre care 27 au primit mandate de arestare preventivă.
Hoţul de buzunare: bărbat tânăr, fără ocupaţie
Potrivit statisticilor realizate de Poliţia Capitalei, majoritatea hoţilor sunt bărbaţi (75%), cu vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani (40%), cu doar opt clase (58,8) şi fără ocupaţie (81,9%). Aproape jumătate sunt recidivişti.
Victima: studii superioare, meserie bănoasă
În ceea ce priveşte victimele, 51,4% au studii medii sau superioare şi vârste între 19 şi 29 de ani. Victimele au de cele mai multe ori profesii liberale.
Ora 13.00 - moment de vârf
Cele mai multe furturi se produc între orele 12:00 şi 14:00, cu un moment de vârf în jurul orei 13:00. În plus, oamenii legii îi mai împart pe hoţi în trei mari categorii:
- Hoţii de meserie - cei care trăiesc din infracţiunile lor. De cele mai multe ori nu sunt violenţi.
- Hoţii de circumstanţă - cei care nu sunt de "meserie", dar care nu ocolesc un telefon nesupravegheat
- Dependenţii de droguri - sunt cei mai periculoşi. Recurg uşor la violenţa