DOSAR Kostas Passaris, criminalul care l-a găsit pe Dumnezeu
Publicat pe 13.09.2013 la 00:02 Actualizat pe 13.09.2013 la 00:01
I se spunea "Fiara" pentru ferocitatea cu care îşi ducea la îndeplinire planurile criminale. A speriat, la propriu, poliţia din Grecia şi a pus pe jar anchetatorii de la Bucureşti. Cei care, până la urmă, au reuşit să-l arunce în spatele gratiilor.
I se spunea "Fiara" pentru ferocitatea cu care îşi ducea la îndeplinire planurile criminale. A speriat, la propriu, poliţia din Grecia şi a pus pe jar anchetatorii de la Bucureşti. Cei care, până la urmă, au reuşit să-l arunce în spatele gratiilor.
În toamna lui 2001, Bucureştiul era cutremurat de dublul asasinat de la casa de schimb valutar "Le Petit Bijou". Un bărbat şi o femeie au pătruns, în timpul nopţii, în schimbul valutar şi au fugit cu 567.000.000 de lei vechi. Casierul şi paznicul, care erau aplecaţi asupra unei table de şah, au fost împuşcaţi în cap. După nici 48 de ore, cei doi erau prinşi în Bucureşti, după o acţiune în forţă a mascaţilor. Toată lumea a aflat numele asasinului: Konstantinos Passaris.
A evadat dintr-o puşcărie grecească
Trecutul lui Passaris a explodat pe primele pagini ale ziarelor. Grecul ucisese cinci politişti eleni şi tot atâţia civili, evadase de două ori, era autorul a nenumărate jafuri. "Fiara" era cel mai căutat om din Grecia şi printre primii pe lista Interpolului. Lista fărădeligilor comise de Passaris vorbeşte de la sine:
- la 13 ani înjunghie un coleg
- la 14 ani este prins având cocaină asupra lui
- la 15 ani este arestat pentru furt. Este închis într-un centru de reeducare unde îl cunoaşte pe romanul Nicolae Gorea.
- în anul 1994, la 19 ani, intră în armată. În prima permisie fură din nou, fiind închis în închisoarea armatei. Evadează în 1996. La ceva timp, se reîntâlneşte cu Gorea şi împreună cu încă doi romani formează o bandă care terorizează Atena cu jafuri şi mai multe ciocniri cu poliţia.
- 19 Februarie 2000. Are loc un schimb de focuri între banda lui Passaris şi poliţiştii eleni. Unul dintre români este ucis, trei poliţişti sunt răniţi. Passaris reuşeşte să scape, fiind prins trei zile mai târziu într-o cafenea. În aceeaşi zi, Nicolae Gorea este împuşcat mortal de către poliţie.
- 16 februarie 2001. Passaris evadează în timp ce era transferat la un spital din Atena. Ucide doi poliţişti şi un angajat al spitalului. Cu ajutorul românului Paul Popa reia şirul tâlhăriilor. Sunt jefuite o casă de amanet, unde casierul este împușcat mortal, o agenție de turism, o farmacie unde farmacista este, iarăși, ucisă, o bancă şi un magazin de vopsele. Pagubele depășesc câteva sute de mii de euro.
- 11 Mai 2001. Kostas ucide o bulgăroaica de 21 ani. La câteva ore după crimă, împreună cu Popa loveşte două afaceri în portul oraşului Pireu. Poliţia se ia după ei. Are loc un schimb de focuri, dar cei doi reuşesc să scape.
- 31 iulie 2001. Poliția îl identifică într-un apartament. Passaris reușește să scape din mâinile trupelor speciale deghizat cu o perucă și ochelari de soare. Răneşte doi polițiști şi este împuşcat în picior. După acest eșec, șeful poliției elene, Yannis Georgakopoulo, și-a dat demisia. Passaris fuge în România.
- 24/25 Noiembrie 2001, execută cu sânge rece doi angajaţi ai casei de schimb valutar "Le Petit Bijou", fură jumătate de miliard şi se face nevăzut împreună cu o femeie. Este identificat şi prins în timp record.
"Am utilizat violenţa din necesitate"
În faţa judecăorilor români, Passaris afişează un calm dezarmant. Trimite magistraţilor şi un memoriu în care îşi justifică faptele. "Chiar dacă însăşi societatea m-a învăţat ce este forţa de constângere, în toate modurile ei de prezentare, nu am iubit-o. Ori de câte ori am utilizat violenţa, am făcut-o din necesitate, în principal pentru a mă salva pe mine sau prietenii mei de la moarte sau arestare, fapt ce este pentru mine egal cu moartea. Violenţa în sine nu m-a delectat şi nici nu m-a făcut fericit vreodată, nu am folosit violenţa pentru a face dreptate - nici măcar mie, oricât de mult aş fi flirtat cu ideea. Faptul că pot în anumite situaţii şi condiţii să devin violent nu mă transformă automat într-un om violent", le-a scris Passaris magistraţilor. A fost condamnat la închisoare pe viaţă şi a stat pe rând în închisorile Jilava, Craiova şi Gherla.
"Este foarte cult"
În 2011, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla, comisarul şef Vasile Pop, dădea detalii despre condiţiile în care este deţinut Passaris. "Fiara" stă singur într-o cameră cu televizor, chiuvetă şi duş. Are dreptul să dea telefoane. "Passaris are un comportament normal, este foarte cult, abil în a manevra cuvintele, cunoaşte foarte bine limba română, scrie foarte bine în română, ceea ce denotă un individ cu o inteligenţă ridicată", aprecia directorul penitenciarului, citat de gherlainfo.ro.
L-a descoperit pe Dumnezeu şi vrea să se călugărească
În ultimii ani, ceva s-a întâmplat cu "Fiara". Din 2009, a fost vizitat de mai multe ori de părintele Ghervasios Ioannis Raptopoulos, fondatorul fundaţiei "Înfrăţirea Sfânta Xenia, slujitorii pentru eliberarea deţinuţilor săraci cu pedepse mici", din Grecia. "Am auzit de el, am vrut să-l vizitez şi, când am fost aici de Paşte (n.r - 2009), în penitenciarele din România, cu o delegaţie de 70 de persoane, am ajuns şi la Gherla. Ştiam de povestea vieţii lui, dar am aflat că şi el, ca şi mine, a vrut să ne întâlnim. Eu am vrut foarte mult să-l văd, iar el a cerut să mă vadă. Passaris ştie despre mine din ziare", mărturisea călugărul pentru Jurnalul Naţional. De atunci, Passaris se roagă des şi citeşte foarte multe cărţi religioase. Îşi doreşte chiar să se călugărească. "A evoluat foarte mult. Într-adevăr s-a schimbat. E mai deschis, comunică mai bine. Şi-a întors faţa şi către Dumnezeu", spunea Raptopoulos.
Foto: johnsanidopoulos.com
Citeşte şi:
DOSAR Război pe 2.000.000 de euro! Fraţii Dolănescu îşi împart şi locurile-n cimitir