Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci - zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox!

Zi de sărbătoare în calendarul creştin ortodox, duminică, 20 septembrie. Creştinii ortodocşi prăznuiesc mai mulţi sfinţi de bază ai credinţei bisericii noastre.

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. Eustatie și soția sa, Teopisti, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist
Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci

Greco-catolice
Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Sf. m. Eustațiu și Teopista cu fiii lor Agapiu și Teopist

Romano-catolice
Duminica a 25-a de peste an
Ss. Martiri din Coreea

Conform Agerpres, Sfântul Mare Mucenic Eustatie și soția sa, Teopisti, împreună cu cei doi fii, Agapie și Teopist, sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă la 20 septembrie.
Sfântul Mare Mucenic Eustatie (Plachida — numele dinaintea botezului) a fost general în timpul împăratului Traian (98-117), virtuos și milostiv cu cei săraci.
După Botezul creștin, împreună cu toată familia, soția și cei doi copii, a suferit multe greutăți. Și-a pierdut averile, soția sa a fost luată în robie iar copiii săi s-au pierdut prin locuri sălbatice și pustii.

Eustatie a trăit cincisprezece ani, în umilință, ca paznic la țarinile oamenilor, într-un sat din Egipt.
Recunoscut sub această înfățișare de câțiva soldați romani aflați în trecere prin acel sat, a fost adus la Roma și ridicat în demnitatea de mai înainte. Și-a întâlnit soția și copiii pe drumul spre cetatea imperială.
În urma morții împăratului Traian, în timpul împăratului Hadrian (117-138), Sfântul Mucenic Eustatie și familia au fost siliți să aducă jertfe zeilor, în timpul persecuțiilor anticreștine. Nesupunându-se poruncilor, au fost împreună arși de vii într-un idol de aramă încins în foc.

Citeşte şi

Sărbătoare pentru creştini! Ce sfinţi prăznuim azi

Sărbătoare mare pentru creştini! Azi prăznuim un mare Sfânt


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro