Duminică se SCHIMBĂ ORA! Ce efecte negative are trecerea la ora de iarnă și în cât timp dispar
Publicat pe 27.10.2017 la 16:05 Actualizat pe 27.10.2017 la 16:09
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vom trece la ora de iarnă. Trecerea se face în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie când ora 04:00 a dimineții va deveni ora 03:00. Ziua de duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă din an, de 25 de ore.
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vom trece la ora de iarnă. Trecerea se face în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie când ora 04:00 a dimineții va deveni ora 03:00. Ziua de duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă din an, de 25 de ore.
Ora de Iarnă 2017: Pentru cei cu probleme de sănătate, efectele schimbării orei ar putea fi mai serioase. În această ultimă categorie sunt incluși, în special cei care suferă de depresie sau probleme cardiace. Odată cu schimbarea orei, pentru această categorie de persoane mai afectate, există risc de sinucidere, atac de cord.
De altfel, medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Ora de Iarnă 2017: Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, spune Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale. mai mult, trecerea la ora de iarnă poate declanșa scăderea vigilenței și chiar oboseală accentuată. Studii recente au arătat că schimbarea orei poate afecta în cazuri extreme sănătatea mintală.
Ora de Iarnă 2017: Cu toate acestea, medicul Tudor Ciuhodaru consideră că este nevoie chiar și de 15 zile pentru adaptarea organismului la schimările cu pricina. "Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni", a spus medicul Tudor Ciuhodaru care precizează că alte efecte ale schimbării orei sunt: modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.
Dacă vrei să fii la curent cu cele mai noi ştiri din ţară, dar şi din întreaga lume, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Te aşteptăm şi pe pagina de Instagram.