După învățământ, sindicatele din sănătate intră în grevă. Ce spune Alexandru Rafila despre această decizie
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 31.05.2023 la 17:06
Actualizat pe 01.06.2023 la 00:37
După ce profesorii sunt în grevă de câteva zile, medicii urmează să le preia exemplu. Sindicatele de sănătate au afirmat că în luna iunie va avea loc o grevă, aceștia având mai multe nemulțumiri pe care Guvernul ar trebui să finalizeze.
- După învățământ, sindicatele din sănătate intră în grevă
- Ce spune Alexandru Rafila despre această decizie
Profesorii și-au anunțat greva generală în urmă cu câteva zile, iar mai multe examene și evaluări au fost reprogramate. Din cauza nemulțumirilor și medicii urmează să intre în grevă pentru a trage un semnal de alarmă, începând cu luna iunie.
Angajații din sistemul medical intră în grevă
Angajații din sistemul medical vor întra în grevă japoneză în perioada 7-15 iunie, astfel că ei vor lucra cu banderole albe pe braț. La finalul lunii este anunțată grevă generală de către Sanitas, federația sindicală din sistemul sanitar.
Consiliul Național a început sa identice soluții pentru rezolvarea problemelor din sistemul medical, după ce Sanitas a pus presiune pe aceștia.
„Consiliul Național a luat act de fapul că autoritățile, la presiunea SANITAS și prin negociere directă cu reprezentanții Federației SANITAS, au identificat soluții funcționale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor noastre:
• Deblocarea angajărilor în cele două sisteme;
• Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;
• Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ;
• Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din SĂNĂTATE implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;
• Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;
• Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități”, a transmis federația.
Alexandru Rafila nu crede că va fi o grevă
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că nu va exista nicio grevă și nu va fi atât de grav ca în sistemul de învățământ, unde profesorii nu mai țin orele de curs. El a dat asigurări cu privire la salarizare și că toate se vor rezolva în viitorul apropiat. Urmează o nouă lege a salarizării, astfel că se elimină discrepanțele existente în sistemul sanitar în acest moment.
„O să avem o nouă lege a salarizării. Şi acesta este un lucru care s-a discutat ieri, eliminarea unor discrepanţe care există în actuala lege a salarizării care face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au în mod evident responsabilităţi mult mai mici în actul medical. (...) Nu cred că în sănătate va fi vorba despre o grevă, nu ne dorim aşa ceva. (...) În noua lege a salarizării va exista o reaşezare care să aducă asistenţii medicali în primul rând în poziţia lor. Va exista o revendicare salarială care va fi îndeplinită. Va elimina o anumită discrepanţă care există între cei din personalul auxiliar, care au ajuns în celebra Anexă 2 şi care au ajuns la maximul salarizării, şi anumite categorii care nu au primit încă aceste sporuri. Această discrepanţă va fi realizată în perioada imediat următoare", a spus Alexandru Rafila..
Alexandru Rafila a avut discuții cu reprezentanții Federației Sanitas, dar și cu cei ai Solidarității Sanitare, unde au dezbătut nemulțumirile angajaților din sistemul medical, precum și protejarea lor.
„Ne-am înţeles asupra majorităţii punctelor. (...) Avem răspunsuri pozitive. Începând cu ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, cu tichetele pentru vacanţă care ar putea să fie plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cum putem să eliminăm anumite inechităţi în acordarea unor sporuri. Problemele nu pot fi rezolvate toate acum. Au înţeles colegii de la sindicate. Deschiderea la Ministerul Sănătăţii a fost permanentă. Avem o relaţie de colaborare extrem de bună. (...) Este dreptul fiecăruia să protesteze, au multe revendicări care sunt justificate, dar care nu se pot rezolva toate dintr-o dată", a conitnuat ministrul.