Durerile de sâni, semn de cancer? Vezi care sunt cauzele
Publicat pe 19.09.2014 la 23:22 Actualizat pe 19.09.2014 la 23:27
Suntem femei, și majoritatea dintre noi, atunci când ne aflăm în perioadă premenstruala, suferim de dureri de sâni. Ce sunt aceste dureri și de unde provin ele? De ce ar trebui să ne temem? Cum am putea să le deosebim de chisturi sau malformații?
Suntem femei, și majoritatea dintre noi, atunci când ne aflăm în perioadă premenstruala, suferim de dureri de sâni. Ce sunt aceste dureri și de unde provin ele? De ce ar trebui să ne temem? Cum am putea să le deosebim de chisturi sau malformații?
1. Ciclul menstrual
Foarte multe femei acuza sensibilitate, tensiune, înțepături și o durere ușoară care se manifestă la ambii sâni înainte și în timpul menstruației. Acest tip de durere apare o data pe luna, de obicei cu 3-7 zile înainte de menstruație. Se resimte în partea superioară a sânilor și se extinde către subraț. Afectează în special femeile cu vârstă cuprinsă între 30-40 ani.
2. Menopauză
Chiar dacă secreția de hormoni se diminuează, unele femei acuza dureri de sâni înaintea instalării menopauzei, dar și după dacă femeia urmează terapia de substituție hormonală. Specialiștii susțin că durerile mamare dispar odată cu sfârșitul menopauzei.
3. Anticoncepționalele
În cazul în care iei anticoncepționale și ai constatat prezența unor dureri de sâni odată cu începerea administrării lor, medicul poate să îți recomande o întrerupere a tratamentului pentru a observă simptomele sau poate schimbă anticoncepționalele. Dar, este la fel de posibil că dacă te confrunți cu dureri de sâni și nu iei anticoncepționale să ți se recomande administrarea lor.
4. Sâni mari
Femeile cu sânii mari pot avea dureri nonciclice cauzate de mărimea sânilor. Acest tip de disconfort este de obicei însoțit de dureri de gât, umăr și spate.
5. Fibroadenom
Cel mai frecvent nodul benign (necancerigen) care poate să cauzeze durere. El apare la un singur sân, sub formă unui nodul dur la pipăit și mobil odată ce este atins.
6. Mastoză chistica
Mastoză fibrochistică poate afecta unul sau ambii sâni. Simptomele se intensifică și sunt mai evidente înaintea menstruației și diferă de la un ciclu menstrual la altul. Majoritatea femeilor observă modificările caracteristice mastozei fibrochistice înaintea vârstei de 30 ani, când echilibrul hormonal suferă diferite modificări și tinde să fluctueze mai mult că înainte.
7. Mastită
Este o infecție a glandei mamare care apare îndeosebi la femeile care alăptează. Ea se manifestă prin durere, umflarea și înroșirea sânului.
8. Sutien inadecvat
Folosirea unui sutien neadecvat poate provocă traumatisme mamare.
L.F.
Foto: Hepta
Citeşte şi: