E sărbătoare azi pentru creştinii ortodocşi! Uite ce trebuie să faci ca să-ţi meargă bine
Publicat pe 04.02.2017 la 09:00 Actualizat pe 04.02.2017 la 09:20
Astăzi, 4 februarie în calendarul creştin ortodox e pomenit, Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul, dar şi Sfântul Sfințit Mucenic Avramie. Potrivit tradiţiei creştine, astăzi ortodocşii trebuie să meargă la biserică şi să dea de pomană săracilor ca să aibă bunăstare și sănătate.
Astăzi, 4 februarie în calendarul creştin ortodox e pomenit, Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul, dar şi Sfântul Sfințit Mucenic Avramie. Potrivit tradiţiei creştine, astăzi ortodocşii trebuie să meargă la biserică şi să dea de pomană săracilor ca să aibă bunăstare și sănătate.
În plus, mai trebuie să facă ceva. Credincioşii trebuie să spună rugăciunea Sfântului Isidor Pelusiotul, care s-a născut în Alexandria, Egipt. El trăit în timpul împăratului Teodosie cel Mic (408-450) și era rudă cu arhiepiscopii Alexandriei, Teofil și Sfântul Chiril.
Sfântul Isidor a primit o educație solidă atât în domeniile profane — filosofia, retorica — cât și în cele duhovnicești. A fost catehet și apoi dascăl la vestita Școală catehetică alexandrină. Încă de tânăr a ales viața monahală, intrând într-o mănăstire din muntele Pelusiului, potrivit Agerpres. A devenit faimos pentru viața sa austeră și pentru virtuțiile sale alese; mare admirator al Sfântului Ioan Gură de Aur și bun prieten cu Sfântul Chiril al Alexandriei.
A scris peste două mii de epistole și cuvinte de învățătură adresate monahilor, ierarhilor vremii și chiar fețelor împărătești, cât și creștinilor de rând ce căutau mântuirea. L-a apărat pe Sfântul Ioan Gură de Aur, atunci când a fost izgonit pe nedrept de pe scaunul patriarhal al Constantinopolului, și a scris mult către Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, și către împăratul Arcadie, pe care îl sfătuia să pună capăt intrigilor urzite împotriva Sfântului Ioan Gură de Aur.
Rugăciunea Sfântului Isidor Pelusiotul: Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip, căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Întru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Prea Cuvioase Părinte Isidor, duhul tău.
Tot azi, pe 4 februarie e pomenit în calendarul creştin ortodox și Sfântul Sfințit Mucenic Avramie. El trăit în secolul al IV-lea, fiind episcop în localitatea Arbela din Persia. Sfântul Sfințit Mucenic Avramie a suferit martiriul în timpul persecuției suferite de creștini în timpul împăratului Sapor II.
Sfântul Sfințit Mucenic Avramie, episcop de Arbilia, a suferit martiriul în timpul persecuției suferite de creștini în timpul împăratului Sapor II, potrivit doxologia.ro. Când i s-a cerut sfântului să renunțe la Hristos și să se închine soarelui, el le răspunde: „Cât de nesăbuit este să-L prigoniți pe Hristos și să vă închinați creaturilor! Oare soarele nu este o creație a Dumnezeului meu?” După aceasta sfântul a suferit bătăi cumplite și a fost torturat. În tot timpul acesta Sfântul Avramie s-a rugat, rostind cuvintele pe care și Mântuitorul le-a spus: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta pentru că nu știu ce fac!!! ” Îndată după aceasta, Sfântul a fost decapitat cu sabia în orașul Felman. Cu ale lui sfinte rugăciuni, Doamne miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.
D.D.