Eclipsă de soare pe 2 august! Pământul va fi în întuneric timp de șase minute. De unde poți vedea fenomenul astrologic

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 19.07.2025 la 10:26
Actualizat pe 19.07.2025 la 11:52
O eclipsă solară totată va avea loc pe 2 august! Acest fenomen apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând complet lumina solară pentru câteva minute. De unde va putea fi văzut spectacolul de pe cer.

PE 2 august 2027 va avea loc eclipsă solară
pexels
- Eclipsă de soare pe 2 august
- Pământul va fi în întuneric timp de șase minute
- De unde poți vedea fenomenul astrologic
Pe 2 august 2027, cerul se va transforma dramatic, când va avea loc un moment cosmic deosebit și anume eclipsă totată de soare, care nu s-a mai văzut de zeci de ani. Specialiștii o consideră deja una dintre cele mai impresionante eclipse ale acestui secol.
Eclipsă totată de soare pe 2 august 2027
O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, acoperind parțial sau total discul solar și proiectând o umbră pe suprafața planetei. Astfel că lumina zilei dispare pentru câteva momente, iar cerul capătă o nuanță închisă la culoare, asemănătoare cu amurgul. Este un fenomen rar și spectaculos care are loc o dată la zeci de ani.
Ceea ce o face cu adevărat spectaculoasă nu este doar cât de multă lume o va putea vedea, ci mai ales durata sa. În punctul maxim, eclipsa va dura 6 minute și 23 de secunde, de obicei, majoritatea eclipselor totale nu depășesc 3 minute. Potrivit experților, va fi cea mai lungă eclipsă vizibilă de pe uscat între anii 1991 și 2114.
Această durată excepțională este posibilă datorită unei combinații rare. Pământul va fi la cea mai mare distanță de Soare, ceea ce face ca discul solar să pară mai mic, iar Luna va fi la cel mai apropiat punct față de Pământ, părând mai mare și acoperind astfel complet Soarele pentru mai mult timp.
De unde poate fi văzută eclipsa solară
Traseul eclipsei începe deasupra Atlanticului, trece prin sudul Spaniei, nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt), apoi continuă spre Peninsula Arabică și Oceanul Indian. Regiuni precum Egiptul și Libia, sunt cunoscute pentru cerul senin din luna august și oferă condiții excelente de observare.