Eroare care a produs panică mare: cutremur de 10 grade în România! Explicaţia a venit imediat
Publicat pe 03.03.2017 la 20:25 Actualizat pe 03.03.2017 la 20:33
S-a produs panică printre români în această seară, în urma unei erori a aplicaţiei "Biziday", cea care anunţă cutremurele cu 20-30 de secunde înainte. A anunţat un seism de 10 grade pe scara Richter!
S-a produs panică printre români în această seară, în urma unei erori a aplicaţiei "Biziday", cea care anunţă cutremurele cu 20-30 de secunde înainte. A anunţat un seism de 10 grade pe scara Richter!
Oamenii s-au panicat, însă după ce a văzut că nu se întâmplă nimic şi-au dat seama că este vorba de o eroare.
"Ceea ce aţi primit nu este o alertă de cutremur, ci o Alerta Roşie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat şi investigăm. Ne cerem scuze şi vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informaţii", a explicat Moise Guran.
Oamenii s-au gândit imediat la marele cutremur din 1977. Mâine se împlinesc 40 de ani de la seismul care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Iată câteva sfaturi pe care trebuie să le urmaţi în caz de cutremur:
1. Dacă vă aflaţi în casă, rămâneţi acolo. Staţi departe de ferestrele care se pot sparge şi nu fugiţi pe scări! Scara este cea mai vulnerabilă parte a unei clădiri şi prezintă cel mai mare risc de prăbuşire.
2. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri, semafoare şi fire electrice. Dacă vă aflaţi în maşină, încercaţi să trageţi calm pe dreapta şi să vă adăpostiţi lângă autoturism.
3. Oamenii care se bagă sub birouri sau mese, sunt întotdeauna zdrobiţi când se prăbuşeşte clădirea. Nu fugiţi pe uşă! Nu săriţi pe fereastră şi nu utilizaţi liftul!
4. Aproape toţi cei care se aşează sub tocul unei uşi sunt ucişi. Dacă stai acolo, rişti să fii strivit ori de tavanul ce se prăbuşeşte şi mişcă odată cu el şi tocul, ori chiar de toc în sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasă lângă ele un spaţiu gol, atunci când tavanul sau peretele ori altă construcţie se dărâmă. Ghemuieşte-te lângă obiectele care lasă un gol lângă ele.
6. Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun sau în tren, staţi pe locul dumneavoastră până se termină mişcarea seismică. Conducatorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi Ia coborâre sau să spargeţi ferestrele. În metrou, păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului trenului, dacă acesta s-a oprit între staţii în tunel, fără să părăsiţi vagoanele.
7. Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă vecinii!
8. După trecerea pericolului, e important să luaţi legătura cu rudele pentru ca ele să ştie că sunteţi în siguranţă.
R.P.