Întrebarea zilei - Luni: Care cea mai enervantă literă din limba română? Te dă de gol când îţi e lumea mai dragă

Tu ştii care este cea mai enervantă literă din limba română? Cu siguranţă te-a pus în dificultate măcar o dată. Fără îndoială fie că vorbim de transmiterea unui mesaj sms sau de o conversaţie pe reţelele de socializare, cea mai enervantă literă pe care o folosim zi de zi este "i".

95% dintre români nu pot pronunța fără greșeală textul ăsta! Testează-te! Ai reuşit?

Potrivit dicţie.ro, “i” este exact litera aia neobrăzată care, când ți-e lumea mai dragă, te dă de gol că nu știi să scrii corect. Când vine voba despre “negri”, “noştri” “litri”, ”metri”, ”membri”, ” arbitri” sau ”extratereștri”, unii o cam dau în bară. E suficient un simplu mail sau o postare pe Facebook ca să anuleză tot ce s-au chinuit să ascundă sub fardurile scumpe sau cămășile de firmă.

Şi asta nu e tot. Pe lângă faptul că atunci când e scris mare de tipar se confundă, ba cu L, scris mic, ba cu cifrele romane I, II, III, mai e și semivocală pe care cei din zona Moldovei o folosesc în exces.

Da, ştim, nu am adus în discuţie încă cele mai frecvente greşeli pe care încă le fac multe persoane: ”fica” în loc de ”fiica” sau verbul ”a fi” care este, probabil, cel mai problematic din limba română.

A fi – forma de infinitiv, are un singur i

Să fii – forma de conjunctiv, are doi i

(Tu) fii! – forma de imperativ, are doi i. Un ”i” din rădăcina verbului (a fi) şi un ”i” din conjugarea la persoana a doua.

Imperativul negativ, însă folosește un singur ”i”, adică are aceeași formă cu forma de infinitiv a acestui verb: tu nu fi! – un singur i.

Şi lista poate continua...

Citeşte şi:

20 de cuvinte pe care toată lumea le pronunță greșit

VIDEO / Cristian Ţopescu, despre defectul lui de vorbire! Metoda care l-a scăpat de problemă şi pe el şi pe fiica sa

Foto: Hepta


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro