EXCLUSIV / Cum a ajuns o doctoriţă clienta traficanţilor de ovule!
Publicat pe 24.11.2016 la 23:59 Actualizat pe 24.11.2016 la 23:27
Amănunte şocante ies la iveală, în cazul traficanţilor de ovule care operează sub nasul autorităţilor: printre cliente se află şi "halate albe".
Amănunte şocante ies la iveală, în cazul traficanţilor de ovule care operează sub nasul autorităţilor: printre cliente se află şi "halate albe".
Una dintre "donatoarele" care au negociat ca la piaţă preţul ovulelor scoase la vânzare pe Internet au mărturisit că, în urmă cu ceva timp, i-a donat ovocite, contra cost, chiar unei doctoriţe. "Este vorba de o doctoriţă de 40 de ani, din Târgovişte. Am negociat cu ea şi am căzut de acord să mergem la o clinică din Sibiu, pentru recoltare. Totul a fost OK", a explicat una dintre "donatoarele" care îşi vând ovulele cu 2.000 de euro.
Reporterii SPYNEWS au dezvăluit, ieri,că vânzarea de ovule a redevenit o afacere înfloritoare, iar racolarea clienţilor are loc chiar sub nasul autorităţilor, prin intermediul unor anunţului postate pe site-uri de mică publicitate. Jurnaliştii incognito au discutat cu mai multe vânzătoare de ovule, care au explicat că sunt nevoite să facă acest lucru pentru a avea ce le pune pe masă copiilor de acasă. Unele - la prima "donaţie", altele - veterane, însă toate au mărturisit nu vor decât bani: jumătate, înainte, ca "fetiţele", jumătate după. Deşi jurnaliştii noştri au adus în discuţie faptul că afacerea este una ilegală, "donatoarele" nu au părut prea interesate de acest aspect, iar unele dintre ele chiar au explicat că ştiu cum să îi prostească pe medici, ca să nu se prindă că primesc bani pentru tranzacţie.
Condamnări în cazul Sabyc
În urmă cu doi ani, instanţa supremă i-a condamnat definitiv pe şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, medicii Natan Lewit şi Genia Ziskind, Cecilia Borza şi Yair Miron la câte 3 ani de închisoare cu executare, iar Victor Zota, fost şef al ANT, a primit o pedeapsă de 3 luni de închisoare cu suspendare. Procurorii arătau, în rechizitoriu, potrivit Mediafax, că patronii şi angajaţi ai clinicii Sabyc au racolat din străinătate cupluri care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată. Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale, unii dintre acuzaţi supraveghind procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite. Angajaţii clinicii ţineau evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţilor de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate, care reprezentau contravaloarea medicamentaţiei acordate, a transportului, dar şi plata efectivă a ovocitelor donate. Anchetatorii spun că cei de la clinica Sabyc ar fi ajutat la introducerea în România, în mod fraudulos, de materie genetică. Procurorii mai arătau că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie. Procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, "având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de trei ani".