FBI, implicat în cazul uciderii unui român celebru! Detalii înfiorătoare despre o crimă care a şocat două continente

Foto: timesofisrael.com

Ştirea că un profesor român a fost asasinat în toaleta Universităţii din Chicago a făcut repede înconjurul planetei. Era vorba despre Ioan Petru Culianu, profesor de istoria religiilor, discipol al lui Mircea Eliade.
Una dintre cele mai strălucite minţi dispărea în ziua de Sfinţii Constantin şi Elena. A fost executat în stil KGB de un profesionist. Asasinul nu a fost prins niciodată, deşi cazul este anchetat şi acum de FBI. Asasinul este liber, îşi vede în continuare de viaţă şi are, poate conştiinţa încărcată sau nu. Reporterii Antena Stars au obţinut de la agenţii federali care au făcut ancheta, detaliile acestui asasinat învăluit în mister. Grozăvia s-a întâmplat ziua în amiaza mare, în una din toaletele Universităţii din Chicago. Ucigaşul a folosit un pistol foarte mic, de dimensiunea unui portofel. L-a aşteptat pe profesorul Culianu să intre în cabină şi l-a executat cu un singur foc, tras în ceafă. Apoi a dispărut fără urmă. La doar câteva secunde după asasinat, în toaleta groazei a intrat un student care a declarat că l-a găsit pe profesor prăbuşit, iar sângele nu apucase să se prelingă pe pardoseală. Asasinul nu putea fi prea departe. A alertat imediat autorităţile. Cazul a fost preluat de FBI. Doi agenţi care şi-au făcut treaba ca la carte. Au avut 5 piste pe care le-au investigat temeinic.


VARIANTA1: SINUCIDEREA
Puţin probabil ca profesorul Ioan Petru Culianu să-şi fi curmat zilele. Avea o carieră strălucită, o logodnică tânără şi frumoasă care urma să-i devină soţie şi o situaţie materială bună. Toate ingredientele unei vieţi fericite. În plus, anchetatorii nu au găsit niciodată arma crimei, un pistol Beretta, calibrul 25.


VARIANTA 2: ASIGURAREA DE VIAŢĂ
Profesorul Culianu avea o asigurare de viaţă în valoare de 150.000 de dolari. S-a presupus că logodnica sa, Hillary Wiesner, ar fi putut fi interesată de aceşti bani. A fost exclusă şi această variantă. De altfel, fosta lui iubită şi-a dedicat mult timp din viaţă aflării asasinului. El avea 41 de ani, ea, 27. Era o diferenţă de vârstă destul de mare şi asta i-a făcut pe anchetatori, iniţial, să creadă că ar putea fi vorba de un interes material. Culmea este că nu Hillary a fost beneficiara asigurării.


VARIANTA 3: FANATISMUL RELIGIOS
S-a luat în calcul data asasinatului, 21 mai, zi în care ortodocşii sărbătoresc Sfinţii Constantin şi Elena. Aceasta ar fi varianta fanatismului religios. Cu puţin timp înainte lui Culianu îi fusese spartă casa. El s-a plâns unor apropiaţi că i s-au furat nişte dischete. Acei apropiaţi l-au întrebat ce avea pe acele dischete, iar el ar fi răspuns: "Lucruri esenţiale". Greu de presupus la ce se referea. Puteau fi chestiuni politice, legate de România, sau chestiuni religioase.
VARIANTA 4: CARTELUL DROGURILOR
Ultimul său apel telefonic, cu doar două minute înainte de a fi asasinat, a fost în Columbia. Numrul de telefon format aparţinea unui bărbat despre care FBI avea informaţii că este liderul unuia dintre cele mai mari cartel de droguri din lume. Aşa s-a presupus că ar avea de-a face cu mafia stupefiantelor.

VARIANTA 5: GELOZIA
Anchetatorii au luat în calcul chiar şi varianta homosexualităţii. S-a presupus că ar fi putut fi o crimă pasională a unui fost partener suficient de gelos, deoarece Culianu urma să se căsătorească cu Hillary Wiesner.
Deşi investigaţia acestei crime durează de peste 25 de ani, în mod concret, FBI are doar portertul-robot al asasinului, care a fost făcut pe baza mărturiilor asistentei profesorului Culianu. Ea este singura persoană care l-a văzut, pentru că în urma reconstituirii, agenţii federali au realizat că cei doi au mers cu acelaşi lift, cu puţin înainte de crimă.
Un lucru straniu este pomenit în dosarul de anchetă. Tot asistenta profesorului Culianu a găsit pe biroul lui trei nuci, care nu se aflau acolo în dimineaţa crimei. După ce au fost analizate, criminaliştii au ajuns la concluzia că provin din nucul aflat în curtea casei lui natale de la Iaşi! Nimeni nu a reuşit să dea o interpretare logică acestui fapt.

EPILOG
Şi totuşi rămâne întrebarea: Cine l-a asasinat pe profesurul Ioan Petru Culianu şi, mai ales, de ce. Investigaţiile anchetatorilor s-au încheiat demult. A trecut aprope un sfet de secol de când un profesor român, cu o minte strălucită, îşi găsea sfârşitul în toaleta uneia dintre cele mai prestigioase Universităţi din lume. Cazul însă nu a fost închis.
Serviciile FBI roagă pe oricine ar putea oferi informaţii privitoare la crima făptuită pe 21 mai 1991, să scrie la următoarea adresă:
Mr. John Fisher PO BOX A-2118 Chicago, IL 60690


facebook whatsapp twitter pinterest