Fereşte-te de indigestie la masa de Paşte şi ţine cont de câteva reguli simple!
Publicat pe 10.04.2015 la 10:25 Actualizat pe 10.04.2015 la 11:32
După o perioadă lungă de post, în care organismul s-a adaptat la un anumit tip de alimente, este foarte important felul în care vei mânca la masa de Paşte. Moderaţia este esenţială, aşadar ai mare grijă la cantităţile de mâncare pe care le consumi.
După o perioadă lungă de post, în care organismul s-a adaptat la un anumit tip de alimente, este foarte important felul în care vei mânca la masa de Paşte. Moderaţia este esenţială, aşadar ai mare grijă la cantităţile de mâncare pe care le consumi.
Nu de puţine ori, în zilele de sărbătoare foarte mulţi oameni ajung la spital din cauza că se confruntă cu diverse probleme de digestie sau din cauza consumului excesiv de alcool.
Specialistul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul "Sf. Ioan", din Iaşi a oferit mai multe sfaturi de mare preţ, în legătură cu masa bogată de sărbători şi felul în care ar fi bine să consumi alimentele, pentru a nu te simţi rău în această perioadă, potrivit site-ului ziarulring.ro.
Respectă câteva reguli simple şi nu vei avea probleme:
Nu face abuzuri
Nu mânca foarte mult imediat după Slujba de Înviere, ci aşteptă mai bine până dimineaţă sau, mai bine, chiar până la prânz. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula "nu toate deodată".
"Puteţi începe cu o salată de crudităţi, continuaţi cu friptură de miel asociată unei garnituri de legume făcute la grătar şi încheiaţi cu o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob", recomandă conf. dr. Tudor Ciuhodaru, pentru ziarulring.ro.
Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment "concentrat". Se consideră "concentrat" orice produs cu excepţia fructelor şi legumelor, drept urmare friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
Între felurile de mâncare, ia o pauză de cel puţin jumătate de oră, pentru a evita senzaţia de suprasaturaţie. De asemenea, consumă alcoolul cu prudenţă şi nu îl asocia cu mâncarea grasă, deoarece poate produce pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
Foto: Hepta
M.T.
Citeşte şi: