Fii alături de Szobi Cseh! Uite cum îl poţi ajuta pe cascador!
Publicat pe 25.07.2013 la 12:43 Actualizat pe 25.07.2013 la 14:11
Szobi Cseh duce o luptă crâncenă împotriva cancerului, însă cascadorul are norocul de a avea alături oameni care îl iubesc. Este rândul nostru să îl sprijinim, mai ales după ce Szobi a ajutat o mulţime de copii ai străzii şi i-a dus la şcoala sa de cascadori, "Gladiator".
Szobi Cseh duce o luptă crâncenă împotriva cancerului, însă cascadorul are norocul de a avea alături oameni care îl iubesc. Este rândul nostru să îl sprijinim, mai ales după ce Szobi a ajutat o mulţime de copii ai străzii şi i-a dus la şcoala sa de cascadori, "Gladiator".
După 50 de ani de muncă, Szobi Cseh a fost răpus de boală, însă artistul nu se lasă înfrânt! Prietenii cascadorului nu l-au uitat şi organizează un spectacolul umanitar. Evenimentul “Oameni pentru Oameni” are scopul să adune persoanele ce vor să îl ajute pe renumitul cascador Szobi Cseh în vederea strângerii de fonduri. Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România organizează spectacolul mâine, la Arenele Romane. Mai multe nume sonore din lumea artistică vor lua parte la eveniment, printre care Alexandru Arşinel, Gheorghe Turda, Elena Soare, Nico, Marcel Pavel şi mulţi alţii. De asemenea, cascadorii ce vor fi prezenţi vor oferi un spectacol pe cinste, momente de cascadorie cu cai, cu motociclete şi cu torţe.
Luna trecută, cascadorul a fost internat de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni, unde duce în momentul de faţă o luptă grea împotriva cancerului. Szobi deşi este bolnav, vrea să continue cu proiectele lui de suflet, şi anume recuperarea copiilor delincvenţi şi integrarea lor socială, prin programul iniţiat în şcoala “Gladiator”.
Părintele Cascadorilor din România
“Gladiatorul” Szobi este părintele cascadorilor din România. Nu mulţi ştiu însă artistul este autorul a numeroase invenții care au dus la dezvoltarea tehnicii și metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci şi la nivel internațional. De exemplu: trambulina elastică, utilizată prima oară în redarea efectului de zbor al personajului în urma unei explozii, trăgătoarea, folosită pentru prima oară în lume, în căderile cu calul, făcându-le mai spectaculoase și mai sigure atât pentru cascador, cât și pentru cal,utilizarea cablurilor, pentru prima oară în România, în redarea cât mai spectaculoasă a efectelor de împușcături, explozii, lovituri.
În filmul “Dacii”, a promovat pentru prima dată în România căzăturile de la înălțime și căzăturile cu calul.
În anul 1971, în filmul “Mihai Viteazul”, depășește recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără protecție la aterizare. În 1984, realizează o săritură de 80 metri cu mașina în Marea Nordului.
Foto:Facebook