Firma lui Dan Condrea aruncă în aer lumea medicală: ”Nu vom accepta ca adevărate acte de omor să fie puse pe seama Hexi!”
Publicat pe 25.05.2016 la 13:15 Actualizat pe 25.05.2016 la 13:19
Reacția Hexi Pharma la toate acuzațiile apărute în ultimele zile legate de aparția bacteriilor în dezinfectanții produși de firma al cărei patron era Dan Condrea, mort în condiții suspecte, într-un accident de mașină, este incredibilă. Mai exact, într-un comunicat de presă, reprezentanții firmei neagă problemele pe care le-ar fi avut dezinfectanții produși de ei.
Reacția Hexi Pharma la toate acuzațiile apărute în ultimele zile legate de aparția bacteriilor în dezinfectanții produși de firma al cărei patron era Dan Condrea, mort în condiții suspecte, într-un accident de mașină, este incredibilă. Mai exact, într-un comunicat de presă, reprezentanții firmei neagă problemele pe care le-ar fi avut dezinfectanții produși de ei.
”Hexi Pharma a livrat dezinfectanti din anul 1996 pana în acest an și în tot acest timp produsele au fost supuse, fiecare lot în parte, unui riguros proces de verificare, în principal pentru efectul antimicrobian (este adevărat, nu pe componenta de substanțe active, căci asa cerea legea). Niciodată nu a plecat din fabrica Hexi Pharma vreun dezinfectant cu bacterii. De fiecare data, pe fiecare lot în parte, s-au făcut teste, dacă au fost probleme s-au identificat la timp, astfel încât sub nici o forma nu au ajuns produse cu bacterii către orice fel de utilizator, fie el spital clinica sau persoana fizica. Aceasta este o acuzație extrem de grava și ne uitam cu regret cum, tocmai astăzi, intr-un articol în care, în sfârșit se găsește o corelație intre punerea în pericol a sanătatii oamenilor și niște dezinfectanti care nu sunt Hexi, GSP arunca din nou cu laitmotivul Hexi Pharma”, arată, în comunicatul de presă, reprezentanții firmei.
Mai mult decât atât, ei consideră că nu firma lor este problema principală a sistenului de sănătate. ”Trebuia sa aibă bacterii, ca doar erau diluati? Pe aceasta logica, nu au avut bacterii niciodată, deci nici diluati nu au fost? Nu am comunicat niciodată neadevăruri și nu vom începe astăzi; dar pe firul acestui raționament logic asta ar reieși. Sunt probleme în sistemul sanitar și sunt unele imense. Ne bucuram ca sunt scoase la iveala, e spre binele tuturor. Dar spre binele public sau spre binele publicității unora, morții altora și creșterii cotei pe piața de dezinfectanti a dirijorului acestui scandal facem aceste discutii? La încercarea de schimbare a unui sistem Hexi Pharma a fost alături de mass media și de opinia publica, nu împotriva. Dar după tot ce s-a întâmplat, nu vom accepta ca adevărate acte de omor, precum bacterii în dezinfectanti sau, și mai grav, în sterilizați, sa fie puse pe seama Hexi! Hexi Pharma a tăcut mult în acest scandal. A tăcut și a primit fiecare piatra aruncata. Asa a decis Dan Condrea. Dintr-un simt al ridicolului prea bine dezvoltat, dintr-o încredere prea mare în instituțiile statului sau din alte motive pe care noi, cei care am rămas, nu le știm. Dar România este o nișă imensa pentru piața de dezinfectanti. Hexi Pharma, după o munca imensa, de-abia se apropia în acest an de un 20 la suta. A jucat cum i-a dictat sistemul. Sau nu. Poate asta a deranjat. Poate n-a știut cum și cui. Dar va atragem atenția, cu tot respectul: 1. Ca n-o sa mai tăcem 2. Ca în ritmul în care este gestionat de mass media astăzi, acest scandal tinde sa îngroape toate problemele din sistemul sanitar. Continuând cu laitmotivul Hexi, ii ajutam sa profite pe cei care au avut de profitat (producători externi care vor cota de piață și persoane care primesc 'multumiri' în Bani. Spitalul Elias dupa ce a gasit bacterii in sapun a cumparat de la Hexi Pharma produse pe care le-a testat si verificat. De ce spunem doar jumătăți de adevaruri?”, mai arată ei.
Mai mult, referitor la scandalul diluării dezinfectanților ajunși în spitale, Hexi Pharma a încercat să lămurească lucrurile. ”Din cate stim noi nu exista o metoda de determinare a concentratiei de PVP-iodine, dar se poate face o determinare a concentratiei de iod din solutie. Produsul Polyiodine are in compozitia sa PVP- iodine in concentratie de 10%, respectiv 1% iod activ. Stabilitatea iodului activ in solutie este strict legata de forma in care se afla (saruri de iod, iod liber si iod legat de complexul PVP). Cu timpul insa, in functie de conditiile de pastrare a flacoanelor cu produs , exista posibilitatea ca concentratia in iod activ sa scada. De aici banuim ca rezulta diferenta de concentratii din buletinele ICECHIM (de la 7,5% pana la 9,55 %). Pe eticheta sunt metionate in mod expres conditiile de pastrare ale flacoanelor de Polyiodine. Cu toate acestea tinem sa mentionam ca si la o concentratie gasita de ICECHIM de 7,5% PVP-iodine respectiv 0,75% iod activ produsul este eficient pe tot spectrul mentionat pe eticheta, asa cu reiese din extrasul din literatura de specialitate, sintetizata si in brosura producatorului de substanta activa. Sunt dezinfectanti care au 7 la suta substanță activa pe eticheta! Polyodine are 7 conform raportului Icechim. Probele lucrate de Icechim la comanda Guvernului României, au fost preluate din spitale și puteau fi vechi de câteva luni si pastrate in conditii imroprii. Cu toate acestea, produsul si-a păstrat o eficienta perfecta (7 la suta), de care producătorul se declara multumit! În data de 6 mai, cu mult înainte de Guvernul României, Hexi Pharma a depus la Icechim probe din toate produsele, astfel încât sa aibă un punct de plecare în investigația interna și sa știe exact ce produse sunt cu probleme. O alta dovada de buna credință după închiderea fabricii, oprirea distribuției, testele de eficacitate etc. Atunci Icechim a prezentat o oferta pentru subtantele pentru care poate face determinari, fara a mentiona determinarea de PVP sau iod activ. Intre timp au dat niște rezultate - bune, cu riscul de a ne repeta: neconforme cu eticheta dar excelente!, așadar solicitam sa facă publica metoda de lucru”, mai arată ei.
În altă ordine de idei, firma condusă de Dan Condrea a făcut și un apel la decență. ”Hexi Pharma a evitat sa dea orice fel de declarații în cursul zilelor trecute întrucât copiii lui Dan Condrea nu aflaseră încă vestea si incercam sa-i protejam familia. Am sperat ca va exista atâta decenta sa lăsăm măcar 2 zile familiei, sa-si plângă și sa-si îngroape mortul”, mai notează în comunicatul de presă.