Hackerul Călin Mateiaş condamnat pentru pagubele produse americanilor
Publicat pe 10.04.2014 la 23:59 Actualizat pe 11.04.2014 la 00:21
Cunoscut sub numele de "Dr. Mengele", hackerul român îşi va petrece următorii ani în spatele gratiilor.
Cunoscut sub numele de "Dr. Mengele", hackerul român îşi va petrece următorii ani în spatele gratiilor.
JUdecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea inculpatului "Mateiaş Călin la pedeapsa de 6 ani închisoare". În plus, "Dr. Mengele" trebuie să plătească firmei Equity Group Inc suma de 11.500 USD. Decizia instanţei vine la nici o săptămână după ce judecătorii au admis cererea de extrădare a acestuia. Totuşi Călin Mateiaş nu va fi predat autorităţilor americane până nu îşi va executa pedepsa de şase ani de închisoare sau nu va fi eliberat condiţionat.
Mii de comenzi frauduloase
Românul a fost acuzat de autorităţile americane că ar fi comis o fraudă electronică de proporţii. "Dr. Mengele" ar fi spart sistemul de comenzi on-line al companiei Ingram Micro şi, folosindu-se de conturile mai multor clienţi, a făcut două mii de comenzi frauduloase în perioada 1999 - 2004. Când firma a blocat toate transporturile de marfă care urmau să fie livrate în Europa de Est, Mateiaş a recrutat cinci americani care i-ar fi furnizat adrese din Statele Unite pentru expedierea coletelor. Conform acuzării, cei cinci colaboratori ai hackerului vindeau echipamentele şi îi trimiteau profitul lui Mateiaş. Chiar dacă firma a reuşit să intercepteze aproape jumătate din comenzi, "gaura" s-a ridicat la şase milioane de dolari. Mateiaş riscă o pedeapsă de până la 90 de ani de închisoare, potrivit legislaţiei americane.
„Meseria lui pare a fi cea de cybercriminal“
Mateiaş a ajuns celebru în 1997, la numai 17 ani, când a spart serverele FBI. Unul dintre purtătorii de cuvânt al FBI, Laura Eimiller, a declarat atunci că nu ar fi existat dovezi ale accesării reţelei agenţiei. Cu toate acestea, ea l-a descris pe Mateiaş ca făcând parte din categoria oamenilor extrem de inteligenţi, care folosesc Internetul pentru a comite fraude. „Meseria lui pare a fi cea de cybercriminal“, a spus Eimiller. Atunci, Călin avea doar 17 ani şi folosea numele de cod „Metal“. La vremea respectivă a fost anchetat de poliţiştii din România, dar nu a fost condamnat pentru că la acea vreme nu exista o legislaţie care să incrimineze acest tip de infracţiuni.