Hepatita la copii. Care sunt simptomele și principalele cauze
Publicat pe 04.05.2022 la 17:09 Actualizat pe 04.05.2022 la 17:21
Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului și este o boală comună atât în rândul adulților, cât și a copiilor. Cele mai comune cauze de hepatită sunt virusurile de tip A, B și C, dar există și virusurile hepatice D și E. În rândul copiilor este foarte des întâlnită hepatita A . Iată ce simptome și cauze există în rândul copiilor.
- Hepatita A este cea mai frecventă la copii
- Care sunt cauzele și simptomele
Hepatita A este cea mai des întâlnită formă de hepatită în rândul copiilor. Formele virusului acesta sunt transportate în fecale și se pot împrăștia foarte ușor de la o persoană la alta. Copilul poate lua virusul de hepatita A dacă bagă mâna în guriță după ce a atins ceva contaminat sau pe cineva care are virusul.
Ce simptome de hepatită apar la copii
Cazurile severe de infecție cu hepatita A în rândul copiilor pot include febră, oboseală, pierderea apetitului, stări de vomă, disconfort abdominal, urina închisă la culoare și icter. Acest simptome durează între 2 săptămâni și 2 luni. Cea mai bună modalitate de prevenție rămâne igiena riguroasă, dar se poate opta și pentru vaccinarea împotriva virusului cu hepatita A.
Principalele cauze ale hepatitei la copii
De cele mai multe ori hepatita A se transmite prin alimentele sau apa contaminată, dar și prin contactul direct cu o persoană contaminată. Din cauza faptului că se ia pe cale orală, hepatita A mai poartă și numele de ‘’boala mâinilor murdare’’. Hepatita A este cel mai ușor de tratat dintre toate tipurile ale acestei boli. Pentru vindecarea hepatitei A este recomandată odihna, schimbarea regimului alimentar, evitarea consumului de alcool și consultarea unui medic specialist.
Care sunt simptomele de hepatită la adulți
La fel ca la copii, adulții au simptome similare. Hepatita este întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Adulții infectați cu hepatitaă au următoarele simptome: febra, oboseala, scaderea apetitului alimentar, greata, varsaturi, durere abdominala, urina inchisa la culoare, diaree, scaune deschise la culoare, durere articulara, icter (ingalbenirea mucoaselor pielii si ochilor)