Infecțiile, tot mai rezistente la antibiotice. Medicii trag un semnal de alarmă! Numărul deceselor a crescut
Publicat pe 15.11.2023 la 10:52 Actualizat pe 15.11.2023 la 10:52
Infecțiile au devenit tot mai rezistente la antibiotice. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la acest lucru, după ce numărul de decese a crescut semnificativ în Marea Briatnie. Iată ce au transmis specialiștii!
- Infecțiile sunt tot mai rezistente la antibiotice
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
Potrivit BBC, medicii din Marea Britanie transmit că se înregistrează o creștere semnifcativă a numărului persoanelor care se sting din viață din cauza infecțiilor care sunt rezistente la antibiotice. În acest fel, infecțiile ajung să fie tot mai rezistente la antibiotice, iar specialiștii în domeniu trag un semnal de alarmă.
Infecțiile, tot mai rezistente la antibiotice. Medicii trag un semnal de alarmă
Avertismentul medicilor a fost făcut în contextul în care părea că s-a ajuns la ameliorarea situației în pandemia de Covid-19, moment în care doctorii nu mai prescriau atât de multe antibiotice precum o făceau înainte.
Oficialii din Marea Britanie au avertizat că oferirea antibioticelor riscă să alimenteze creșterea infecțiilor rezistente la acestea. Infecțiile severe rezistente la antibiotice, de exemplu cele urinare, din sânge, respiratorii sau la nivelul locului chirurgical, au rămas sub nivelurile din 2018 anul trecut, însă ultimele estimări arată că există o creștere cu un procent de 4% între anul 2021 și anul 2022, mai exact de la 55.792 la 58.224.
De altfel, o creștere a numărului de decese atribuite infecțiilor severe rezistente la antibiotice a existat în anii 2021 și 2022, de la 2.110 la 2.202. Există indici care arată că cel puțin anumite microorganisme care sunt implicate în infecțiile sângelui devin mai rezistente la antibiotice, mai ales bacteriile Klebsiella pneumoniae și E. coli.
Potrivit raportului programului englez de monitorizare a utilizării și rezistenței la antimicrobiene (Espaur), s-a înregistrat o creștere cu 8,4% a numărului de prescripții de antibiotice între cei doi ani trecuți. Cu toate acestea, totalul rămâne sub nivelul din 2019.
Informațiile din anuș 2022 indică faptul că adulții cu vârsta peste 64 de ani și sugarii sub un an au înregistrat cea mai ridicată rată de infecții în sânge rezistente la antibiotice, însă ratele au fost mai mari în cadrul comunităților mai defavorizate.
Persoanele care sunt mai vulnerabile
Rata infecțiilor sanguine rezistente la antibiotice a fost aproximativ dublă în rândul grupurilor etnice asiatice sau asiatice britanice, înregistrând un procent de 34,6%, comparativ cu grupurile etnice albe, unde a fost un procent de 18,7%.
Conform raportului Espaur, persoanele afectate de infecții sanguine rezistente la antibiotice prezintă o probabilitate de 19% de deces în decurs de 30 de zile, în comparație cu o șansă de 16% pentru cei cu o tulpină sensibilă la antibiotice.
De asemenea, raportul arată că s-au înregistrat creșteri și în cazul altor tipuri de infecții rezistente la antimicrobiene, cu o creștere de 23,2% a infecțiilor sanguine provocate de un tip de ciupercă numit Candida între 2019 și 2022. Astfel de infecții înregistrau o tendință descrescătoare înainte de pandemia de Covid-19.
Citește și: Cum afectează Covid-19 creierul. Ce au descoperit specialiștii în urma unui studiu