Alerga deţinuţii cu calul! Torţionarul Ioan Ficior, cercetat pentru infracţiuni contra umanităţii
Publicat pe 24.04.2014 la 23:59 Actualizat pe 25.04.2014 la 00:01
Procurorii instanţei supreme au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă Periprava.
Procurorii instanţei supreme au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă Periprava.
Ficior este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani. Din probatoriul administrat până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că în perioada 1958 - 1963, în care inculpatul Ficior Ioan a deţinut funcţiile de comandant şi locţiitor de comandant al Coloniei de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici, persoane considerate o ameninţare directă sau indirectă la adresa noului regim politic. În perioada în care a fost la Periprava s-au înregistrat 103 decese.
Colonia Periprava: foamete şi tortură
Potrivit probele strânse de anchetatori, Ficior folosea o gamă largă de metode menite să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor. Bătăile periodice, reducerea raţiilor alimentare, izolarea, regimul de carceră, interzicerea legăturilor cu familia, a dreptului de a primi pachete erau folosite în mod curent. Odată îmbolnăviţi, celor închişi le erau refuzate îngrijirile medicale. Apa potabilă lipsea cu desăvârşire pentru "politici". În schimb, ei puteau bea direct din Dunăre. Orice nesupunere era pedepsită crunt. Trei metode erau preferate: deţinuţii erau ţinuţi în carceră, erau bătuţi cu ciomege sau erau alergaţi cu calul. Printre cauzele deceselor se numără aşa numitele „boli ale mizeriei”, precum enterocolită, tuberculoză, afecţiuni ale aparatului digestiv şi excretor, afecţiuni cardiace.