Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului. Când este sărbătorită de către creștini
Publicat pe 19.11.2021 la 20:29 Actualizat pe 19.11.2021 la 20:29
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima și printre cele mai importante sărbători din Postul Crăciunului. Din vechi strămoși, este cunoscută în popor și sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Creștinii așteaptă cu nerăbdarea această zi, tocmai deoarece se spune că toate dorințele vor fi împlinite odată cu această mare sărbătoare. Iată când se serbează!
- Intrarea Maicii Domnului în Biserică se sărbătorește pe 21 noiembrie
- Toate dorințele sunt împlinite în această zi
Calendarul ortodox arată că, în fiecare an, pe data de 21 noiembrie este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Credincioșii care țin post trebuie să știe că pe această dată este dezlegare la pește, însă nu și la alte preparate culinare de dulce.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică se sărbătorește pe 21 noiembrie
Pe data de 21 noiembrie este sărbătorită Intrarea Maicii Domnului în Biserică, astfel că este una dintre cele mai importante zile din an. Credincioșii merg la biserică, unde se roagă de bine, sănătate și își pun în minte dorințele care, conform tradițiilor, astăzi sunt îndeplinite.
De asemenea, credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor.
Mai mult decât atât, după marea slujbă de la Biserică, credincioșii merg acasă, unde gospodinele prepară peștele, așa cum se cuvine, pentru a fi la fel de vioi ca animalul acvatic. Totodată, este de precizat că postul Crăciunului se ține în continuare, dezlegare fiind doar la pește și nu la alte mâncăruri.
Rugăciunea care te ferește de boli
Totodată, credincioșii trebuie să știe că este bine să rostească o rugăciunea specială, de pocăință către Maica Domnului. Aceasta ne va feri de cele mai grele boli.
„Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii Te rog să primeşti smerita mea nevoinţă şi această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre folosul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl putem ajuta, dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.
De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, precum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta, Te rog îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor. Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei. Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăinţă şi de mulţumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele! Amin”
CITEȘTE ȘI: Cine este Sfântul Apostol Matei, pomenit pe 16 noiembrie, și ce a scris el