ÎNTREBAREA ZILEI: Ce NU e bine să faci de Buna Vestire? Cine SE CEARTĂ pe 25 martie...

Pe 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenie / Cuvantul Ortodox

Pe 25 martie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului. În calendar este cruce cu roşu, iar credincioşii celebrează această zi în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret. Această mare sărbătoare în religia creştină e legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

Deşi suntem în Postul Paştelui, de Buna Vestire e dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, cei care mănâncă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea cu adev[rat a primăverii. În anumite părţi ale ţării, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

În alte zone ale României, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: "Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?"

. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an.

Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.

Ce NU AI VOIE să faci de Buna Vestire

  • Pe 25 martie nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. Se spune că de Buna Vestire este obligatoriu să se mănânce bine. Nu trebuie să simți deloc senzația de foame, în această zi, așa că nu ieși din casă cu stomacul gol.
  • Pentru că e marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox, azi, pe 25 martie, nu ai voie să speli, să coşi sau să munceşti pământul.
  • Cel mai important pentru unii e că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe. Acest lucru e considerat un mare păcat, iar bunicii şi străbunicii noştri credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.
  • În Bucovina, localnicii nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că puii ar putea ieşi cu două capete şi patru picioare, potrivit Mediafax..
  • Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!"

D.D.


facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
TOATE STIRILE NOASTRE CONTINUA PE FACEBOOK

Alătură-te celor 300.000 de fani spynews.ro!

A1.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro
DivaHair.ro