ÎNTREBAREA ZILEI - DUMINICĂ: Cine este mai inteligent: câinele sau pisica?
Publicat pe 05.10.2014 la 12:30 Actualizat pe 07.10.2014 la 14:13
Mulţi dintre voi sunteţi iubitori de animale, aşa că provocarea zilei este să răspundeţi la această întrebare: Cine este mai inteligent: câinele sau pisica?
Mulţi dintre voi sunteţi iubitori de animale, aşa că provocarea zilei este să răspundeţi la această întrebare: Cine este mai inteligent: câinele sau pisica?
Probabil fiecare crede că cel mai inteligent animal este cel preferat de el, aşa că o să vă dezamăgesc cu răspunsul meu: Niciunul! Atât pisica, cât şi câinele sunt la fel de inteligenţi!
Un articol publicat recent adună câteva concluzii ale unor asemenea studii referitoare la capacităţile cognitive ale ambelor specii, arătând că nu e aşa de simplu de judecat „cine e mai deştept”, potrivit descopera.ro.
O primă abordare ar fi avea în vedere mărimea creierului, raportată la masa corpului. La câini, creierul cântăreşte aproximativ 1,2% din masa corpului; la pisici, 0,9% din masa corporală.
Dar - înainte ca proprietarii de câinii să înceapă să jubileze şi să strige „1-0 pentru noi!” - să ştiţi că asta nu dovedeşte nimic: unii oameni de ştiinţă sunt de părere că nu masa creierului este factorul-cheie al inteligenţei. Dacă ne uităm la numărul de neuroni din scoarţa cerebrală, pisicile „îi bat” pe câini: ele au aproximativ 300 milioane de neuroni, în vreme ce câinii au doar aproximativ 160 de milioane. În scoarţa cerebrală au loc procese majore, perceperea, prelucrarea informaţiei, rezolvarea problemelor, deci gradul de dezvoltare a acestei arii cerebrale ar putea da o indicaţie asupra capacităţilor cognitive – asupra gradului de inteligenţă, dacă vreţi.
De exemplu, cercetări recente au arătat că, în ceea ce-i priveşte pe câini, aceştia posedă două importante capacităţi intelectuale:
- sunt capabili de gândire abstractă, lucru dovedit de faptul că pot să sorteze diferite obiecte pe categorii
- au o aşa-numită teorie a minţii, cum denumesc psihologii capacitatea de a înţelege stările de spirit, intenţiile, sentimentele altora.
În ultimii ani, diverse cercetări ştiinţifice au început să lumineze şi psihologia relaţiilor dintre pisică şi om: nu, pisicile nu ne ignoră, cum cred mulţi (ci doar reacţionează la prezenţa noastră într-un mod mai subtil, mai discret, nu atât de evident precum câinii); pisicile au şi ele diverse personalităţi; iar felul în care ne văd pisicile s-ar putea să nu fie acela pe care ni-l imaginăm noi.
Unul dintre aceste studii recente a arătat că şi pisicile, ca şi câinii, pot înţelege sensul unui gest uman - arătarea cu degetul a unui obiect; înţeleg, aşadar, că omul care arată spre un obiect se gândeşte la acel obiect, este interesat de el. Asta sugerează că şi pisicile ar poseda o teorie a minţii, măcar rudimentară.
În consecinţă, nu există o diferenţă clară a inteligenţei dintre pisici şi câini, cei doi completându-se reciproc.
A.B.
Foto: Hepta